Het kostuum van de actrice die Judith van Vlaanderen speelt, wordt tot in de puntjes verzorgd.
© VRT

Raïssa uit Landen is vrouw achter kostuums van "Het verhaal van Vlaanderen": "Judith van Vlaanderen is mijn favoriet"

Raïssa Hans uit Landen is de vrouw die verantwoordelijk is voor alle kostuums van de historische figuren in de documentairereeks "Het verhaal van Vlaanderen" die op zondagavond op Eén te zien is. Het selecteren en maken was een hele klus waarbij ze zelf veel informatie moest opzoeken. Ze liet zich bijstaan door vrienden en kennissen en werkte ook nauw samen met schminkster Ingeborg.

In totaal zijn voor "Het verhaal van Vlaanderen" zo'n 600 à 700 kostuums gebruikt. De meeste daarvan kwamen uit grote kostuumhuizen in Spanje. "Die hebben heel veel en daar ga je dan selecteren", legt Raïssa Hans uit in de making of-aflevering op VRT MAX die aan haar werk gewijd is. 

"Als er een grote film uitkomt, helpen zij kostuums maken voor de figuranten. Achteraf keren die kostuums terug naar die magazijnen en zo bouwen ze een stock op van tienduizenden stuks. Negentig procent haalden we daar en tien procent moesten we dan nog maken." 

"Ik heb de kostuums ontworpen voor alle tien afleveringen", legt Hans verder uit bij Radio2.  "Dat zijn 37 verschillende tijdsperiodes, het was een titanenwerk. Met de regisseur bepaalden we het gevoel, maar geschiedkundig hebben we alles samen moeten onderzoeken. Het silhouet van mensen per tijdvak was heel belangrijk", vertelt Hans.

"Er zat best veel druk achter voor mij persoonlijk", gaat Hans verder. "Je wil het goed doen en je wil niemand teleurstellen, want er zijn heel veel mensen met geschiedenis bezig en er zijn heel veel re-enactors die hun periode heel goed kennen. Van hen heb ik dan ook veel hulp gekregen. Vooral bij de Vikingen en de Romeinen was dat belangrijk." 

"Bij een vriendin die textielrestauratie doet, had ik ook een goeie hulplijn. Aan haar stelde ik vragen als: welke wevingen mag ik gebruiken en welke niet, mag ik linnen gebruiken en in welke textuur dan? Een van mijn beste vrienden is dan weer een uniformexpert en dan was er ook nog onze huisarcheoloog en de professoren die ons bijstonden, want bijvoorbeeld voor de prehistorie was dat echt wel nodig." 

BEKIJK - De trailer van "Het verhaal van Vlaanderen":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Judith van Vlaanderen draagt mijn favoriete kostuum"

En uiteraard heeft Hans ook haar persoonlijke favorieten. "Mijn favoriete kostuums zijn die uit de duistere middeleeuwen. Het kostuum van Judith van Vlaanderen hebben we helemaal zelf gemaakt van nul. Zij leefde in de heel vroege middeleeuwen, dus alles was heel recht, allemaal blokpatronen. Nog niet veel taille."

"Je moet vooral weten wat niet mag. Je kunt je veel permitteren als je weet wat niet mag, want dan kun je op tijd stoppen. De felheid mag omdat zij redelijk rijk is. Ze kan dus geverfde stoffen betalen. Versiering kan ook, het is nog altijd een prinses. Zij kan zich dat veroorloven. Je moet gewoon zien wat de technieken van die periode zijn." 

Foto uit 1897 komt tot leven

De grootste uitdaging voor Raïssa Hans en haar team was dan weer een foto van de Wereldtentoonstelling in Brussel uit 1897. "Die foto hebben wij tot in de kleinste details (de kostuums, make-up en decor) tot leven gebracht."

En op een bepaalde dag bracht Raïssa Hans zelfs haar man mee naar de set. "Hij heeft een Kelt gespeeld in de aflevering over Ambiorix (Aflevering 2 "De Romeinen komen", red.). Op een bepaald moment was daar een tekort aan mannen met lange haren en baarden en ik heb er toevallig zo eentje thuis zitten. (lacht) Die heeft dat in het verleden nog al eens gedaan en is dan meegekomen." 

De eerste 3 afleveringen van "Het verhaal van Vlaanderen" staan samen met de making of op VRT MAX.

Meest gelezen