Antwerp Airport

Opnieuw rechtstreekse vluchten van Antwerpen naar Londen: "Vierde keer, goede keer"

Op de luchthaven van Deurne is voor het eerst weer een rechtstreekse vlucht naar Londen vertrokken. De Luxemburgse vliegtuigmaatschappij Luxair zal vanaf vandaag 4 keer per week tussen Antwerpen en London City Airport vliegen. Er wordt zowel op toeristen als op zakenmensen gemikt.

Om half negen vanochtend is vanop de luchthaven in Deurne voor het eerst weer een rechtstreekse vlucht naar Londen gevlogen. Eindbestemming: London City Airport op zo'n 15 kilometer van Piccadilly Circus, hartje Londen. De vlucht duurt ongeveer een uur.

De Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Luxair zal de Britse hoofdstad 4 keer per week aandoen. Vanaf maart zelfs 5 keer. Luxair is op 4 jaar tijd de vierde luchtvaartmaatschappij die vanuit Deurne op Londen vliegt. Air Antwerp werd genekt door de coronacrisis, Flybe stopte er in 2019 mee wegens een te lage bezettingsgraad en in 2018 moest VLM de boeken neerleggen. Maar Luxair heeft er alle vertrouwen in dat de route een succes wordt.

Ook Antwerps Schepen voor onder meer Financiën, Mobiliteit en Toerisme Koen Kennis (N-VA) heeft er het volste vertrouwen in. "Het is inderdaad de vierde poging. Maar met Luxair hebben we te maken met een sterke luchtvaartmaatschappij en Antwerpen-Londen blijft een interessante lijn. Economisch gezien is het belangrijk dat Antwerpen, de economische motor van België met Londen, de financiële motor van Europa, verbonden is. Het kan alleen maar een win-win zijn", meent Kennis.

Eerder liet de Vlaamse overheid al weten dat ze wil blijven investeren in de regionale luchthavens, waaronder ook die van Deurne. 

Er is zeker interesse vanuit de diamant- en havensector en de toeristische sector

Ari Epstein van Antwerp Diamond Center

Toch blijven er heel wat tegenstanders van de uitbreidingen in Antwerpen en Oostende. Zij wijzen traditioneel op de miljoenen aan belastinggeld die naar de luchthavens gaan en de nabijheid van Zaventem. Ook de verplichte hernieuwing van de omgevingsvergunningen volgend jaar en mogelijke bouwovertredingen uit het verleden, baren tegenstanders zorgen. 

Voorstanders wijzen dan weer op de rol van Antwerpen als wereldstad met de haven en de diamantindustrie. Uiteraard kan ook het toerisme in Vlaanderen er de vruchten van plukken, redeneert men.  

Daarnaast kunnen regionale luchthavens handig zijn in het geval van grote stakingen in Brussel. En tot slot is er het belang van de luchthaven in het kader van militaire doeleinden en vliegopleidingen. (lees verder onder foto)

Ari Epstein van Antwerp Diamond Center heeft meegewerkt aan het introduceren van Luxair op de luchthaven van Deurne, op vraag van de CEO van de luchthaven. "Er is zeker interesse vanuit de diamant- en havensector en de toeristische sector. De snelle doorlooptijden op beide luchthavens en de uitstekende stiptheidscijfers zijn erg aantrekkelijk. Er zit zeker potentieel in, ik denk dat het een succesvolle lijn zal worden", zegt Epstein.

"Ook wordt er veel klimaatvriendelijker gevlogen dan vroeger. Toen werd er met een Fokker 50 op Londen gevlogen. Vandaag gebruiken ze toestellen, zoals de Q400, die veel minder CO2 uitstoten, met plaats voor 76 passagiers."

De snelle doorlooptijden op beide luchthavens en de uitstekende stiptheidscijfers zijn erg aantrekkelijk

Ari Epstein van Antwerp Diamond Center

Antwerp Airport blijft intussen investeren in zijn infrastructuur. De startbaan van anderhalve kilometer werd recentelijke volledig vernieuwd. Ook komen er nog een bufferbekken dat regen afvoert naar het Boekenbergpark, gescheiden riolering en energiezuinige verlichting.

De klacht die actiegroep Vliegerplein had aangespannen tegen deze “illegale werken”, is zonder gevolg gebleven, zo bevestigt het Vlaamse departement Omgeving. Na plaatscontroles heeft de inspectie geoordeeld dat er geen bijkomende vergunning nodig was en is ze Antwerp Airport daarin gevolgd. Ook de luchthavenparking krijgt een volledige opknapbeurt.

Ann Van Praet, commercieel directeur van Antwerp Airport heeft er dan ook alle vertrouwen in. "Vierde keer, goede keer", blikt ze hoopvol vooruit.

Meest gelezen