© Syda Productions - portal.belgaimage.be

Gemiddelde energiefactuur fors gedaald: elektriciteit 270 euro en gas zelfs 629 euro goedkoper op jaarbasis

De gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit en aardgas daalt in januari fors. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regulator VREG. Wie in januari een nieuw contract voor elektriciteit afsluit, betaalt op jaarbasis 270 euro minder dan wie dat in december deed. Voor gas is het verschil nog groter: in vergelijking met december betaal je op jaarbasis 629 euro minder.

De geschatte jaarfactuur voor wie in januari een contract voor elektriciteit sluit, is gedaald naar 1.741,08 euro. Dat is een besparing van 270 euro in vergelijking met de geschatte jaarfactuur in december. In vergelijking met afgelopen zomer is het verschil nog veel groter. Op jaarbasis betaal je nu ruim 1.500 euro minder dan je in september vorig jaar deed. In vergelijking met de prijzen voor de energiecrisis is de factuur voor de gezinnen wel nog altijd erg hoog.

Voor aardgas is de daling nog groter dan voor elektriciteit. Wie in januari een contract afsluit, betaalt naar schatting op jaarbasis 2.450,93 euro. Dat is een besparing van bijna 629 euro in vergelijking met de geschatte jaarfactuur in december. In vergelijking met de piekprijs van september is de prijs nu op jaarbasis gehalveerd. Het gaat om de laagste prijs sinds juni.

De daling is het gevolg van het goedkoper worden van elektriciteit en aardgas op de groothandelsmarkten. Vooral aardgas is de voorbije maand beduidend goedkoper geworden op de termijnmarkten, onder invloed van milde temperaturen en voldoende voorraden.

Gaat dat veranderen met de koude voor de deur? Voorlopig wellicht niet. Er is optimisme dat Europa de winter doorkomt zonder gastekorten of extreme prijspieken. De voorraden dienden amper te worden aangesproken dankzij milde temperaturen en de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) ter vervanging van Russisch gas.

Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt is de prijs voor een megawattuur gas deze ochtend fors gedaald, met meer dan 10 procent tot onder de 60 euro. Dat is het laagste niveau sinds september 2021. Sinds begin dit jaar is de prijs al 22 procent gedaald en sinds december is hij meer dan gehalveerd.

Ook blijken de voorraden in China vol te zitten, waardoor schepen met LNG richting Europa kunnen varen.

Wanneer ga je dit echt voelen?

Het gaat om schattingen door de VREG op basis van de tariefkaarten van de leveranciers voor januari. De daling is niet alleen goed nieuws voor wie in januari een contract afsluit. Iedereen met een variabel energiecontract profiteert uiteindelijk van de dalende trend.

Wanneer je dat effectief voelt, is afhankelijk van je soort contract. "Je hebt formules die de dagprijs volgen, contracten die werken met de gemiddelde prijs van de afgelopen maand die dan een maand vaststaat (red. 101-formule) en je hebt contracten die werken met de gemiddelde prijs van de afgelopen 3 maanden die dan 3 maanden vaststaan (red. 303-formule)", zei Dieter Jong, energieconsulent bij Eiya een tijdje terug daarover.

Zelf niet zeker welke formule jouw contract gebruikt? "Dat vind je op de bijzondere voorwaarden van je energiecontract", zei Jong nog. "Op dit moment zijn de markten dalend en is een dagprijs-formule dus interessanter om te gebruiken. Als de markt stijgt, pak je beter zo’n 303-formule." Al voegt hij er meteen wel aan toe dat dit op lange termijn niet altijd makkelijk te voorspellen is. 

De geschatte jaarprijzen gelden niet voor iedereen. Wie een sociaal tarief heeft, betaalt bijvoorbeeld veel minder.

Meest gelezen