Mykhailo Mudryk woonde dit weekend al Chelsea-Crystal Palace bij. ©  AFP

Shakhtar schenkt 25 miljoen euro van recordtransfer naar Chelsea aan soldaten die Marioepol verdedigden

Na de recordverkoop van de 22-jarige vleugelaanvaller Mykhailo Mudryk aan Chelsea voor 100 miljoen euro zal de voorzitter van Shakhtar 25 miljoen euro doneren om Oekraïense soldaten en hun families te helpen.

Michael Van Damme

Shakhtar Donetsk, topclub uit het door oorlog ontwrichtte Oekraïne, tekent voor de duurste uitgaande transfer van deze wintermercato: de verkoop van Mykhailo Mudryk aan Chelsea voor 100 miljoen euro, waarvan 70 miljoen euro meteen wordt betaald en de rest vastgelegd is in bonussen. Chelsea trok aan het langste eind in een opbod tegen stadsgenoot Arsenal. Mudryk tekende een contract van liefst 8,5 jaar.

In een communiqué liet de baas van Shakhtar Donetsk, Rinat Akhmetov, weten dat hij van de transfersom 25 miljoen euro zal storten in een fonds ten voordele van Oekraïense militairen en hun familie.

©  REUTERS

“Ik besloot het Heart of Azovstal-project op te richten, waarmee we de verdedigers van Marioepol, gesneuvelde soldaten en hun families willen helpen. Het is dankzij hun opoffering en hun moed in de eerste maanden van de oorlog dat de overwinning van Oekraïne onvermijdelijk is. We zullen 25 miljoen euro toekennen om deze soldaten en hun families te helpen met medische behandeling, psychologische hulp en andere noden.”

Abramovich

Dat het geld van uitgerekend Chelsea naar Oekraïense soldaten en hun families gaat, is opmerkelijk, want bij het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog was de Londense club nog in handen van de Russische oligarch Roman Abramovich, die nauwe banden had met Russisch president Vladimir Poetin. Abramovich schold wel alle schulden van de club aan hemzelf kwijt en stortte de opbrengsten van de verkoop van zijn club in een fonds dat slachtoffers van de oorlog ondersteunt. Met die geste nam hij openlijk afstand van Poetin.

Rinat Akhmetov liet nog weten dat hij droomt van een ​​vriendschappelijke wedstrijd tegen Chelsea in de Donbass Arena, de vroegere thuishaven van Shakhtar die momenteel verlaten en beschadigd is vanwege de oorlog.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer