© rdr

Bocholtse Julia blaast 100 kaarsjes uit: “Als 9-jarige kon ik als de beste koeien melken”

Oudsbergen/Bocholt -

100 kaarsjes mocht ze uitblazen, maar Julia Van Erum is nog steeds een blijmoedige spraakwaterval. De Bocholtse verhuisde drie jaar geleden naar een serviceflat in Meeuwen en noemt zichzelf een gelukkig mens. “Een mens heeft voor een deel zelf in de hand of je gezond oud wordt.”

Julia groeide op in een gezin met tien kinderen. Ze leefden van de landbouw en haar vader was daarnaast ook metser. “Ik werd geboren op driekoningendag om 8 uur in de ochtend en ben opgegroeid in een warm gezin met lieve ouders”, vertelt Julia. De kranige dame is een blijmoedige spraakwaterval. “Als 9-jarige kon ik als de beste koeien melken. Meewerken op de boerderij was toen heel normaal, het huishouden stond centraal.”

Net na de oorlog leerde Julia Theodoor Wouters kennen. Hij had een goede band met de Bocholtse brouwer en kon er als bediende aan de slag. In 1948 trouwen ze en bouwden ze een huisje in Bocholt. “Ik leerde de naaistiel en maakte kleding. Voor ons gezin, maar ook op maat en vraag van anderen”, vertelt Julia. “Elke cent was welkom om onze vier kinderen te laten studeren.” Theodoor overleed op 78-jarige leeftijd en Julia verloor later haar twee zonen Paul en Eddy.

Porto

“Een mens heeft voor een belangrijk deel het zelf in de hand of je gezond oud wordt”, zo vindt Julia. “Tot mijn 95ste heb ik gefietst, mijn huis zelf onderhouden en in de tuin gewerkt. Vandaag doe ik hetzelfde in mijn flat. Alleen de was en de strijk laat ik doen. Eten doe ik in de refter samen met de andere bewoners.”

Dat ze 100 jaar mag worden in zo’n goede gezondheid dankt Julia onder meer aan wijlen haar zoon Paul, huisarts in Meeuwen. “Hij keek streng toe op mijn gezondheid”, zegt Julia. “Een opgeruimd karakter helpt, ik heb ook altijd goed met mensen kunnen omgaan en ik probeer alles zelf te doen. Ik probeer ook gezond te leven en rook of drink niet. Alleen bij speciale gelegenheden drink ik een glaasje wijn of een portooke. En elke dag lees ik nog ‘Het Belang’.”

Altijd aan het werk

Wat is de grootste verandering van de afgelopen eeuw? ‘‘Vroeger was je als moeder altijd aan het werk”, zegt Julia. “Je deed alles met de hand, want er waren geen stofzuigers, wasmachines en wegwerpluiers.” Dat het vroeger er rustiger aan toe ging, is Julia ook niet ontgaan. “Al moet je hard zijn in het leven om door te kunnen gaan. Tegenwoordig moet alles vooruitgaan en is er meer welstand. Je hoeft maar op een knopje te drukken om iets gedaan te krijgen. Al gaat het met sommige dingen wel de verkeerde kant op.” (rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer