Parket wil niemand voor de rechter brengen voor dood van Jozef Chovanec na hardhandige politieactie op luchthaven Charleroi

Volgens het parket van Charleroi is de politie niet verantwoordelijk voor de dood van de Slovaak Jozef Chovanec. Die stierf bijna 5 jaar geleden nadat de politie hem hardhandig had aangepakt op de luchthaven van Charleroi. "U kan zich voorstellen dat de weduwe (van Chovanec, red.) geschokt was toen ze hoorde dat het parket niets vordert", reageert haar advocate. "Maar wij gaan ons niet gewonnen geven."

We schrijven 23 februari 2018. De 38-jarige Slovaak stapt in Charleroi op het vliegtuig naar zijn thuisland. Maar de man lijkt de nodige documenten niet te hebben en zou ook een hostess geduwd hebben. Daarop wordt hij meegenomen naar een cel van de luchtvaartpolitie. 

's Nachts gedraagt de man zich daar vreemd. Hij slaat met zijn hoofd tegen de muur, en zes agenten komen zijn cel binnen om hem in bedwang te houden. Eén agent gaat minutenlang op hem zitten, een vrouwelijke agente brengt een Hitlergroet. Na 40 minuten geeft een ambulancier hem een injectie met een kalmeringsmiddel. Chovanec krijgt een hartstilstand en belandt in een coma. Hij wordt nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overlijdt hij.

BEKIJK - Een reconstructie van wat zich die fatale nacht in de cel van Chovanec afspeelde (opgelet, het zijn harde beelden):

Videospeler inladen...

In maart 2019 is de onderzoeksrechter klaar met het onderzoek. Maar volgens de weduwe van Chovanec is het erg onvolledig. Ze vraagt en krijgt bijkomend onderzoek. Uiteindelijk kwam de zaak vorige donderdag voor de raadkamer, die moet beslissen wat ermee zal gebeuren.

"Het parket heeft daar gevorderd dat er niemand vervolgd moet worden", zegt Ann Van de Steen, de advocate van de weduwe van Chovanec. "Niemand heeft in dit dossier iets verkeerd gedaan. Blijkbaar is meneer Chovanec door zichzelf overleden. Wij zijn het daar uiteraard niet mee eens. Ik denk dat uit de camerabeelden heel duidelijk blijkt dat dat niet klopt."

"Het is hallucinant dat men geoordeeld heeft dat er geen enkele aanwijzing van schuld zou zijn", voegt Van de Steen nog toe in "Terzake". "U kan zich best voorstellen dat de weduwe geschokt was toen ze dat hoorde. Maar wij gaan ons uiteraard niet gewonnen geven. Wij hebben aan de onderzoeksrechter nog extra onderzoek gevraagd."

BEKIJK - "Voor ons is dat een ongeloof tot en met", reageert advocate Ann Van de Steen in "Terzake":

Videospeler inladen...

De onderzoeksrechter moet nu beslissen of dat extra onderzoek er komt. Als ze het weigert, kan de advocaat nog in beroep gaan. Pas als heel die procedure afgerond is, komt de zaak opnieuw voor de raadkamer om definitief te beslissen of er iemand voor de rechter moet komen.

Meest gelezen