Marc Tarabella (PS).
AFP or licensors

Europarlement start procedure om onschendbaarheid van onder meer Belg Marc Tarabella (PS) op te heffen, advocaat: "Hij zal zich niet verzetten"

Het Europees Parlement heeft zoals verwacht de procedure opgestart om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van de Belg Marc Tarabella (PS) en de Italiaan Andrea Cozzolino. Die twee worden genoemd in de corruptiezaak rond beïnvloeding door Qatar en Marokko. De advocaat van Tarabella laat weten dat die zich niet zal verzetten tegen de opheffing

Het zat er al aan te komen, maar nu is het ook echt zover: Europees parlementsvoorzitter Roberta Metsola heeft het halfrond gevraagd de procedure op te starten om de onschendbaarheid van Europarlementariërs Marc Tarabella en Andrea Cozzolino (beiden van de S&D-fractie) op te heffen. Beiden worden ervan verdacht een rol te spelen in de omkoopzaak, waarmee landen als Qatar en Marokko de Europese politieke beslissingen probeerden te beïnvloeden.

De vraag is doorverwezen naar de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement, die daarover advies moet uitbrengen. Op een van de volgende plenaire vergaderingen moet er dan over worden gestemd.

Het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino.
nicolas LANDEMARD/Le Pictorium

Tarabella's advocaat Maxim Töller zegt dat zijn cliënt zich niet zal verzetten tegen de opheffing van zijn onschendbaarheid. "Hij wil zich niet verschuilen achter een juridische kunstgreep. Sinds het begin wordt zijn proces in de media gevoerd door duidelijk georganiseerde lekken. Hij wil zich verdedigen en wil ook verhoord worden."

Töller benadrukt dat Tarabella niks kan aangewreven worden in deze zaak. "Hij is niet te koop. Niemand heeft hem iets beloofd, aangeboden of gegeven - of het nu geschenken of cashgeld waren - in ruil voor eender welk standpunt. Hij zit 35 jaar in de politiek, nooit heeft men hem iets kunnen verwijten en dat gaat nu ook niet beginnen."

BEKIJK - Maxim Töller, de advocaat van Tarabella: "Hij is niet te koop":

Videospeler inladen...

Milder voor Qatar

Dat de PS-politicus de voorbije jaren wel opvallend veel milder geworden is voor Qatar beschouwt de advocaat veeleer als een pragmatische aanpak. "Hij heeft lange tijd een zeer geëngageerde mening gehad over het WK. Op een bepaald moment staan de stadions er en is het duidelijk dat het WK niet aan een ander land zal worden toegewezen. Op dat moment moet je aan het werk: ofwel draai je je rug en passeert alles zonder dat je er de minste invloed op hebt, ofwel richt je er de camera's op en probeer je er op die manier voor te zorgen dat er dingen veranderen."

Tarabella is intussen ook vicevoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met het Arabisch schiereiland van het Europees Parlement. "Dan heb je een verantwoordelijke rol en heb je niet meer dezelfde vrijheid om je uit te spreken. Dan moet je constructief proberen te zijn: dat is Realpolitik."

Ga zijn meningen er maar op nalezen of zijn interventies in de plenaire herbekijken: daar zit geen extreme lofzang en geen gênant pro-Qatarese mening tussen

Maxim Töller, advocaat van Europarlementslid Marc Tarabella (PS)

"Je moet kunnen zeggen over iemand die een inspanning doet: er is iets veranderd, ik onderstreep dat. Ga zijn meningen er maar op nalezen of zijn interventies in de plenaire herbekijken: daar zit geen extreme lofzang en geen gênant pro-Qatarese mening tussen."

Lekken

Töller zegt dat hij wel "geschokt" is over de vele lekken in het onderzoek. "Hier heeft iemand die zeer goed geïnformeerd is in dit onderzoek beslist om bepaalde, goed gekozen informatie aan de de media door te spelen. Het gaat telkens om informatie die belastend is voor de betrokkenen. Dat toont aan dat iemand dit onderzoek en de publieke opinie probeert te manipuleren." Elke getuige die nu nog ondervraagd wordt, zo zegt hij, heeft daardoor nu al een bepaald vooroordeel. 

"Het verontrust mij dat het Belgische gerecht er niet in slaagt om te identificeren wie die manipulator is die deze lekken organiseert."

BEKIJK - Maxim Töller, advocaat van Marc Tarabella: "Ik ben geschokt dat het Belgische gerecht er niet in slaagt om het geheim van het onderzoek te garanderen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen