Sommigen moesten vanochtend hun ruiten ijsvrij maken.
Getty Images

Grote verkeersproblemen blijven uit op voorspelde gladde ochtend, komende dagen koud maar meestal droog

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen met code oranje en dat tot 10 uur. "In alle provincies zijn 560 collega's uitgereden om te strooien. Het zout kon goed inwerken", zegt Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer in "De ochtend" (Radio 1). Voorlopig zijn er geen grote verkeersincidenten gemeld. De komende dagen blijven koud, maar droog met zelfs opklaringen.

Vannacht trok er een regenzone verder over ons land. Tegen de ochtend werd het wel droog, maar zakten de temperaturen onder het vriespunt. De minima schommelden tussen -2 en -4 graden Celsius.

De combinatie van een nat wegdek en vriestemperaturen kan altijd verraderlijke ijsplekken veroorzaken. Het KMI kondigde daarom code oranje af (na 10 uur wordt dat code geel). Het Agentschap Wegen en Verkeer was goed voorbereid en er werd gestrooid, zodat de ochtendspits zo weinig mogelijk problemen zou ondervinden. "Op de lokale wegen blijft het wel opletten voor zowel autobestuurders als fietsers", waarschuwt woordvoerster Kiekens. 

De komende uren en dagen

Vandaag begint met brede opklaringen ten noorden van Samber en Maas. In het zuiden  blijft het de rest van de dag zwaarbewolkt. In de meeste streken blijft het droog. Enkel in het uiterste zuiden kan er wat lichte sneeuw vallen. De maxima schommelen tussen -3 graden in de Hoge Ardennen en 3 graden in het westen en het centrum van het land. De wind waait zwak.

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag blijft het droog. Het gaat overal vriezen. De minima schommelen tussen -2 graden aan de kust en -10 graden in de Ardennen. 

Woensdagochtend blijft de kans op aanvriezende mistbanken bestaan. In de loop van de dag wordt het wisselend bewolkt, met hier en daar brede opklaringen. Het blijft overwegend droog. Vooral 's avonds en 's nachts aan zee en in het noorden van het land is een winterse bui is echter niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen, 3 graden in het centrum van het land en 5 graden aan zee. 

Donderdag is een wisselend bewolkte tot zwaarbewolkte dag. Het kan gaan regenen. In de Ardennen neemt de neerslag de vorm aan van sneeuw. De maxima schommelen tussen 1 graden in de Ardennen en 5 graden aan zee. 

BEKIJK - "Het weer" voor de komende week met hier en daar zon:

Videospeler inladen...

Het KMI wijst nog bij dit weer (met weinig wind) op het gebruik van waterverwarmingstoestellen en vuurhaarden. Wees alert bij symptomen als hoofdpijn en braakneigingen: ze kunnen wijzen op een CO-vergiftiging. De gevolgen kunnen dodelijk zijn. Vorig jaar stierven in ons land zeker 60 mensen aan een vergiftiging met koolstofmonoxide.

Meest gelezen