Justitie

Parket onderzoekt of zelfdoding veertienjarige gevolg was van pesterijen

©  getty

Het parket van West-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar het overlijden van een veertienjarige jongen uit Beveren-Leie (Waregem). De jongen stapte vorige week uit het leven en het parket wil weten of dat het gevolg was van pestgedrag.

Karen Verhulst

Vorige week maandag, kort na zijn veertiende verjaardag, stapte de jongen uit het leven. Volgens zijn ouders werd hij op school al een tijdlang gepest door een groep oudere jongeren. Zaterdag, twee dagen voor zijn overlijden, trok de jongen nog naar een fuif, maar op zondag was hij bijzonder neerslachtig. Zijn familie vermoedt dat er iets gebeurd is op de fuif. Wat er zich precies heeft afgespeeld, zal het parket nu uitzoeken.

De familie heeft advocaat Thomas Vandemeulebroucke onder de arm genomen. ‘Ze vinden dat de pesters moeten beseffen wat ze gedaan hebben en wat pesten kan veroorzaken. Ze willen niet per se dat die jongeren gestraft worden, wel dat ze heropgeleid worden en leren dat dit niet kan’, aldus Vandemeulebroucke.

De ouders wijzen zelf geen schuldige aan. ‘Zo verwijten ze de school niets. Die heeft er alles aan gedaan om een veilige omgeving te creëren voor dat kind. Hij had zijn eigen plekje tijdens de speeltijd en ook in de klas voelde hij zich goed.’ De pesterijen vonden vooral buiten de klasmuren plaats.

Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er een opsporingsonderzoek werd opgestart. Daaruit moet blijken of het pestgedrag de dood van deze jongen heeft veroorzaakt. ‘In een eerste fase zullen de ouders verhoord worden. En op basis daarvan zal gekeken worden hoe het onderzoek moet worden verdergezet’, klinkt het.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.