Radio 2

Sociale huisvestingsmaatschappij schopt tegen schenen van gemeente Roosdaal: "Nog geen vergunning voor dat project"

De sociale huisvestingsmaatschappij Providentia heeft de plannen uit de doeken gedaan voor de bouw van 20 extra sociale woningen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, bij Roosdaal. Maar het gemeentebestuur zegt dat ze daarvoor nog geen goedkeuring heeft gegeven.

Afgelopen weekend werd de nieuwe woonwijk Halleweg in Onze-Lieve-Vrouw Lombeek plechtig geopend. De sociale huisvestingsmaatschappij Providentia maakte van de gelegenheid gebruik om ook de plannen voor te stellen voor de bouw van nog eens 20 sociale woningen. "In totaal beslaat het project 43 sociale woningen", zegt Leen Deraedt, algemeen directeur van Providentia. "In de eerste fase, die nu afgewerkt is, gaat het om 16 grondgebonden en grotere koop- en huurwoningen. Ze zijn duurzaam en werden voorzien van zonnepanelen. In een tweede fase komen er vooral kleinere woningen voor kleinere gezinnen en alleenstaanden. Dat gedeelte moet nog gerealiseerd worden. Daarover wordt de buurt nu geïnformeerd en de aanvraag voor een omgevingsvergunning is in volle voorbereiding", zegt Deraedt nog.

Nog geen vergunningen

Het gemeentebestuur van Roosdaal is verbaasd over de "voorbarige communicatie" van de sociale huisvestingsmaatschappij. "Wij waren een beetje verwonderd dat die tweede fase nu al voorgesteld werd", zegt gemeenteraadsvoorzitter Koen Muyldermans (CD&V). "Wij waren hiervan niet op de hoogte en hebben ook onze goedkeuring niet gegeven voor die tweede fase."

Meer zelfs: de gemeente vindt dat het project te grootschalig wordt en dat nieuwe sociale woningen meer gespreid moeten worden over de verschillende deelgemeenten. "Wij hadden al een positief advies gekregen van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening in oktober 2021 en wij dachten dat er een consensus was", zegt de directeur van Providentia. Maar dat ontkent de gemeente dus. "Wij hebben als schepencollege nog geen goedkeuring gegeven voor dit bouwproject", zegt Koen Muyldermans. "Maar we gaan in de toekomst zeker nog rond de tafel zitten met Providentia om hierover te spreken", besluit de gemeenteraadsvoorzitter.

Meest gelezen