Nog meer zieken op het werk in 2022 dan in de coronajaren: gemiddeld waren Belgen 7,5 dagen afwezig

Gemiddeld was de werkende Belg vorig jaar 7,5 dagen afwezig door ziekte. Dat blijkt althans uit cijfers van HR-dienstenbedrijf Acerta. Dat cijfer ligt merkelijk hoger dan de afgelopen jaren. 1 op de 7 werknemers was gemiddeld minstens een dag per maand ziek.

Gemiddeld 7,5 dagen afwezig op het werk door ziekte, dat is best veel als je de cijfers van de voorbije jaren ernaast legt. Zo is het een dag meer kort ziekteverzuim – lees: afwezigheden van minder dan een maand – dan in 2021 en zelfs twee dagen meer dan in 2019. 

Coronajaar 2020 was een speciaal jaar, waarin het ziekteverzuim, contradictorisch genoeg, lager lag. "Maar dat kwam omdat er heel veel bedrijven gesloten waren en mensen in tijdelijke werkloosheid zaten", weet Miet Vanhegen, experte welzijn bij Acerta Consult. Het HR-dienstenbedrijf baseert zich op de werkelijke cijfers van 260.000 werknemers bij meer dan 40.000 privébedrijven. Acerta verzamelt die ziektecijfers sinds 2019.

Dat de cijfers in 2022 zo hoog liggen, heeft ten dele te maken met de piek van afwezigheden in december. "We vermoeden dat corona, griep en RSV de boosdoener zijn en uiteindelijk van 2022 een recordjaar hebben gemaakt." Toch was de trend naar meer kort ziekteverzuim in de Belgische bedrijven in september al zichtbaar.

Jonge ouders

1 op de 7 werknemers was in 2022 gemiddeld minstens een dag per maand ziek. In 2021 was dat nog 1 op de 8 en in 2019 nog 1 op de 10. 

Nog volgens de cijfers van Acerta is er het meeste kort ziekteverzuim bij de medewerkers tussen 30 en 35 jaar. Dat zijn vaak ouders met jonge kinderen. Hoe ouder de werknemer is, hoe minder dagen kortstondige ziekte er zijn vastgesteld. In de non-profitsector zijn de meeste mensen thuisgebleven door ziekte. De grootste stijging is te zien in de handel, de financiële sector en de dienstensector.

Stressvolle tijden

Miet Vanhegen van Acerta Consult ziet verschillende mogelijke oorzaken. Zo kwam de grieppiek eerder dan andere jaren, is corona er nog altijd en stak ook RSV weer de kop op, zegt ze. "Sinds corona blijven mensen ook sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen. We hebben in 2022 ook de ene crisis na de andere beleefd. Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en ook dat zal effect hebben op de ziektecijfers."

Sinds corona blijven mensen ook sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen

Miet Vanhegen, Acerta Consult

Sinds november vorig jaar kunnen werknemers drie keer per jaar voor een dag zonder ziektebriefje afwezig zijn wegens ziekte. De impact van de maatregel is volgens Vanhegen nog niet te zien in de cijfers. "Wij kunnen alvast dit zeggen: het ene kort ziekteverzuim is het andere niet en daar hebben werkgevers en werknemers niet altijd vat op."

"De impact van korte afwezigheden hangt ook af van de functie en de bedrijfscontext. Logisch dus dat hierop heel divers wordt gereageerd, zoals nu ook weer op het voorstel om bij ziekte tijdens een vakantie de vakantiedagen om te zetten naar ziektedagen en de vakantiedagen terug te geven." Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft voor dat laatste een voorstel klaar dat vanaf 2024 zou moeten gelden.

Beluister hier het hele gesprek met Miet Vanhegen in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen