"Temptation" Megan wil geen belastingen betalen op inkomsten OnlyFans: "Geen andere woorden voor dan fraude"

Influencer Megan Desaever, bekend van "Temptation Island" op Play 4, vertelt in een interview op YouTube dat ze geen belastingen betaalt op het geld dat ze verdient met haar OnlyFans-account. Ze vindt het niet eerlijk dat haar zoveel inkomsten wordt afgenomen en wil eventueel naar Dubai verhuizen om nooit meer belastingen te betalen. Weigeren je belastingen te betalen en simpelweg verhuizen naar een ander land: kan dat ongestraft?

Wat is OnlyFans? Het platform wordt meestal omschreven als de Instagram voor de porno-industrie. DeĀ content creatorsĀ die erop zitten, beheren een pagina met heel wat videoā€™s en fotoā€™s. De ene pikanter dan de andere. Om toegang te krijgen tot je pagina betalen je volgers - die bij OnlyFans "fans" worden genoemd ā€“ een vast bedrag dat kan variĆ«ren tussen 5 en 50 euro per maand. De makers kunnen ook op vraag van hun fans videoā€™s maken. Hier wordt dan een vast bedrag afgesproken. 80 procent van de inkomsten mogen de gebruikers bijhouden, de rest gaat naar OnlyFans.

Megan Desaever heeft in 2018 deelgenomen aan "Temptation Island", maar verdient ondertussen haar boterham met haar OnlyFans-account. In een interview op het Nederlandse YouTube-kanaal RUMAGTV vertelt ze over haar job als influencer en het financiƫle plaatje dat daarbij hoort.

Op de vraag van de presentator hoeveel ze verdient, antwoordt ze ontwijkend. "Als ik dat vertel, krijg ik problemen met de belastingen." Na wat aandringen geeft zeĀ aan dat ze ooit 20.000 euro per maand verdiende, nu ligt dat getal iets lager.

Helft van inkomsten afgeven

"Ik vind het gewoon oneerlijk dat ik de helft van mijn inkomsten moet afgeven als ik mijn belastingen correct aangeef, dus ben ik er maar mee gestopt", geeft Megan aan. Iets waar veel Belgen het ongetwijfeld mee eens zijn, maar wat volgens Mark Delanote, advocaat en professor fiscaal recht aan de UGent, toch een goede reden heeft. "Door belastingen te betalen financier je mee aan de middelen die de overheid krijgt en herverdeelt in het algemeen belang van de burgers."

Het getuigt van een onwaarschijnlijke domheid en ook van een zekere arrogantie. Als elke Belg zo zou redeneren, was ons land al lang failliet

Mark Delanote, advocaat en professor fiscaal recht UGent

Ze gaf aan ooit wel een boekhouder te hebben gehad en haar belastingen betaald te hebben, maar uiteindelijk vond Megan dat ze er te veel geld door misliep. "Dat getuigt van een onwaarschijnlijke domheid en ook van een zekere arrogantie. Als elke Belg zo zou redeneren, was ons land al lang failliet", zegt Delanote streng. "Daar zijn geen andere woorden voor dan fraude."Ā Ā 

Op de radar

Open en bloot toegeven tijdens een interview op YouTube dat je geen belastingen betaalt, lijkt niet zo'n slimme zet. "Ze trekt op deze manier de aandacht enorm naar zich toe. Er zullen bij de FOD Financiƫn wel heel wat belletjes beginnen te rinkelen", gaat Delanote verder. "Ze mag sneller dan verwacht een onderzoek verwachten. Als daaruit blijkt dat ze inderdaad geen belastingen betaald heeft, zal ze het verschuldigde bedrag moeten terugbetalen, plus nog een fikse boete."

BEKIJK - Het interview met Megan Desaever bij het Youtube-kanaal RUMAGTV waar ze toegeeft geen belastingen te betalen:

Ook als ze het niet openlijk had toegegeven, verwacht Delanote dat ze snel tegen de lamp zou lopen. "De FOD FinanciĆ«n neemt nieuwe verdienmodellen vrij snel onder de loep. De markt van cryptomunten bijvoorbeeld, waarvan heel wat mensen denken dat het belastingvrij is, wordt van dichtbij opgevolgd. Dat is net hetzelfde bij influencers. Vaak start het vanuit een vrijetijdsbesteding, maar als je ziet over welke bedragen Megan spreekt, is het bij haar ondertussen vrij professioneel. Het is aan haar te beseffen dat ze met een beroepsactiviteit bezig is en dat ze dan onvermijdelijk belastingen moet betalen."Ā Ā 

Verhuizen naar Dubai

Als oplossing wil Megan eventueel verhuizen naar Dubai. "Mijn broer zit daar ook al een tijdje. Het is belastingvrij in het land, dus dan heb ik nergens meer last van." De presentator van het YouTube-kanaal RUMAGTV wijst haar erop dat verhuizen niet gelijkstaat aan een boete ontwijken, maar zij gelooft dat het goed komt.

Daar is Delanote niet zo zeker van. "Het klopt dat je belastingen betaalt in het land waar je inwoner bent, maar het wil niet zeggen dat al je schulden worden vergeten als je vertrekt uit BelgiĆ«. De belastingen die ze hier had moeten betalen kan men nog steeds navorderen, waar ze ook gaat wonen."Ā 

Meest gelezen