© pma

Schooldirecteur die Homans beledigde en N-VA vergeleek met nazi’s riskeert jaar cel

Tot een jaar cel riskeert Eddy Desmet, voormalig schooldirecteur van een basisschool in Ronse. De reden: een scheldmail en latere uitlatingen waarbij hij N-VA vergelijkt met nazi’s en collaborateurs. Na een klacht van drie leden van N-VA Ronse, wordt de man doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Oudenaarde. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Peter Malaise en Wim Brillouet

Eén mail met honderd woorden. Die blijft Eddy Desmet al sinds 2015 achtervolgen. De voormalige directeur van basisschool Dr. Ovide Decrolyschool in Ronse stuurde zijn vlammende uithaal goed 2,5 jaar geleden naar Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. Uit woede, zo zou hij achteraf verklaren. Desmet zou zich kort daarna verontschuldigen, maar haalde in de pers nog een aantal keren uit naar de Vlaams-nationalisten.

© BELGA

Voor drie leden van N-VA Ronse was de maat vol: ze dienden een klacht in met burgerlijke partijstelling. Met gevolg, zo blijkt nu. ‘De raadkamer van de correctionele rechtbank van Oudenaarde heeft geoordeeld dat er voldoende elementen zijn om hem door te verwijzen. Op grond van publieke belediging en laster en eerroof’, bevestigt advocaat Hans Beerlandt, die de drie N-VA’ers vertegenwoordigt.

Voor Eddy Desmet blijven de gevolgen van zijn uitspraken aanslepen. Eerst werd hij geschorst als directeur van de basisschool, daarna is hij uit zijn functie gezet. En straks riskeert hij, volgens het strafwetboek, tot een jaar cel voor laster en eerroof. Desmet is op dit moment leraar Frans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer