Ongeloof nadat halve hectare bos langs E17 gekapt wordt “uit geldgewin”

Het bos aan de Baudelodreef nabij de E17 werd helemaal met de grond gelijkgemaakt. © jvdv

Waasmunster -

Een bos met volwassen kastanjebomen nabij de Baudelodreef in de buurt van de E17 in Waasmunster is met de grond gelijkgemaakt. Volgens Agentschap Natuur en Bos en Bosgroep Vlaanderen-Noord werd het bos gekapt in het kader van natuurbeheer, maar natuurliefhebbers uit de regio reageren verbolgen. “De bossen in dit gebied zijn de habitat voor reeën, klein wild en heel wat vogelsoorten”, kaart Dirk Hylebos van Natuurpunt Waasland aan. “Dit is geen voorbeeld van duurzaam hakhoutbeheer, maar wel van geldgewin.”

Jan Van de Velde

Verbazing alom, toen opgemerkt werd dat goed een halve hectare aan bos aan de E17 met de grond gelijk gemaakt werd. “Goed bosbeheer leidt tot meer biodiversiteit voor planten en dieren. Hier zijn alle bomen, ook volwassen exemplaren van twintig jaar en ouder, om louter financiële redenen volledig gerooid onder de mom van hakhoutbeheer”, zegt een teleurgestelde Dirk van Natuurpunt Waasland.

“Zware machines hebben het terrein doorploegd met verwoesting van alle boslagen en de bodemstructuur tot gevolg. Het gaat duidelijk om een meedogenloze kaalkap, terwijl op een bordje aan het bewuste bos werd aangekondigd dat het enkel om een uitdunning zou gaan en dus niet om een ontbossing.”

Herbebossen

Volgens het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat de kapvergunning verleende, en de Bosgroep Vlaanderen-Noord is er geen vuiltje aan de lucht. “De werken aan het bos aan de E17 zijn volgens het goedgekeurde beheerplan uitgevoerd”, stelt Simon Brandt van de Bosgroep. “Alle bomen zijn verwijderd om plaats te maken voor nieuwe, snel groeiende tamme kastanjes. Het gaat hier wel degelijk om een herbebossingsproject, waarbij een bestaand bos plaats maakt voor een nieuw bos. Het hout dat nu werd gekapt, wordt gebruikt in duurzame producten.”

Johan Vercauteren, voorzitter van Natuurpunt Waasland Zuid-Lokeren, zit verveeld met deze zaak. “Probleem is dat de Bosgroep alles reglementair volgens het bosbeheerplan heeft uitgevoerd”, stelt Vercauteren vast. “Wat twee jaar geleden werd aangekondigd als duurzaam bosbeheer, is eigenlijk kaalkap. We gaan in gesprek met de betrokkenen om voor de andere delen van het bos een andere aanpak uit te werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen