Peter Van de Veire en Kim Van Oncen

Peter Van de Veire over Radio2-ochtendshow "Goeiemorgen Morgen!": "Willen mensen courage geven, er is al genoeg gedoe"

Volgende week maandag, op 23 januari 2023, start op Radio2 de nieuwe ochtendshow "Goeiemorgen Morgen!" met Peter Van de Veire en Kim Van Oncen. Ze worden elke weekdag bijgestaan door nieuwslezeressen Charlotte Crul of Chaima Saysay en Margaux Bogaert, "Margaux van de regio", die doorheen heel Vlaanderen zal trekken. "We willen de mensen courage geven voor hun dag, goesting in het leven", legt Van de Veire uit. "Er is al genoeg gedoe." 

Vanaf volgende week maandag maken Peter Van de Veire en Kim Van Oncen elke weekdag vanaf 6 uur de Radio2-luisteraars in alle Vlaamse provincies wakker. "De spanning begint nu wel te stijgen", vertelt Kim Van Oncen aan VRT NWS. "Het voelt zo’n beetje als de eerste schooldag of nieuw werk. Ik heb ook al de typische droom gehad dat de eerste show begon en dat ik niet wist wat ik moest doen, terwijl wij uiteraard goed voorbereid gaan zijn." 

Het vroege opstaan schrikt haar alvast niet af. "Ik sta nu al vroeg op en heb ook twee kinderen die mij getraind hebben, maar 3.30 uur is natuurlijk next level".

Concrete tips kreeg ze al van ervaringsdeskundige Peter Van de Veire. "Kruip op tijd je bed in", zei hij me. "Dat is heel logisch, maar ook het moeilijkste. Volgende week zijn het al meteen de MIA’s, dus daar gaan de goeie voornemens al, maar ik ben wel van plan om gedisciplineerd te leven. In het weekend moet je je rust nemen. Het opstaan, gewoon uit mijn bed komen, wordt dus de grootste uitdaging. Al de rest gaat keileuk zijn. Ik kijk er zelfs naar uit om zonder files naar Brussel te rijden." 

Van de Veire heeft al 15 jaar ervaring met ochtendshows, eerst op StuBru en daarna 13 jaar op MNM. Voor hem zit de uitdaging in het feit dat hij nu voor een nieuwe zender werkt. "Ik neem mijn ervaring mee en heb nu eindelijk voor het eerst eens gefocust een project kunnen voorbereiden", zegt hij. 

"De rode draad door al mijn radiowerk is: de luisteraar is belangrijkste pion, gast, klant, noem het zoals je wil, die moet centraal staan. Vandaar ook de keuze voor die titel "Goeiemorgen Morgen!" We leven in een norse wereld op dit moment, maar wat ik altijd gewild heb, is: oprecht "goeiemorgen" zeggen, met een glimlach in de stem en de mensen gelukkig maken voor de rest van de dag. We gaan het zware nieuws niet uit de weg, maar we willen de mensen wel courage geven voor hun dag, goesting in het leven, er is al genoeg gedoe."  

Regionale verhalen met "Margaux van de regio"

Regionale berichtgeving blijft in "Goeiemorgen Morgen!" erg belangrijk. Daarvoor rekenen Van de Veire en Van Oncen op "Margaux van de regio". Margaux Bogaert trekt elke dag naar een andere plek in Vlaanderen, op zoek naar een boeiend verhaal. Zij werkte al als redactrice en reporter bij "De inspecteur" en "Radio2 Spits" en doorkruiste als Ladybiker ons land.

"Zij gaat tussen de mensen staan, de verhalen bij de mensen zoeken", legt Van de Veire uit. "Op termijn willen we evolueren naar een actieve nieuwsgaring waarbij mensen ons zelf sturen: je moet in mijn streek eens naar dit of dat komen kijken. Alles gaat live zijn, je gaat Margaux ook kunnen zien wanneer ze op pad is, dat krijgt een online luik op Instagram, zo gaan we iets nieuws maken dat bij Radio2 tot nu nog niet aan de orde was." 

De focus op het regionale nieuws verdwijnt dus niet. Toen eind vorige zomer werd aangekondigd dat Radio2, de grootste radiozender van Vlaanderen, een nationaal ochtendprogramma zou krijgen, kwam er wel wat kritiek omdat de zender na 30 jaar stopte met de aparte ochtendprogramma's, die ontkoppeld waren per provincie. 

"Ik begrijp wat er gebeurt als mensen hun vaste bakker zien verdwijnen, da’s vervelend, maar misschien is de nieuwe rozijnenkoek nog lekkerder", zegt Van de Veire daarover. "Ik begrijp de commotie. Maar het enige waar je je zorgen over moet maken, is over het programma dat je gaat maken en over je familie en je kinderen." Ook Van Oncen beseft dat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn, ook wanneer het gaat over de dj's. "Maar ik hoop wel dat de luisteraars ons gaan omarmen en dan gaan ze misschien ooit zagen wanneer wij weer dingen gaan veranderen." (lacht) 

Van Oncen weet trouwens zelf ook goed wat er leeft bij de Vlaming. "Ik run al jaren een supermarkt, dan heb je alles mee wat mensen van alle lagen van de bevolking denken en doen. Ik ben zelf een jonge mama met een carrière en kinderen. Ik wil niets verstoppen of taboe maken, maar ik wil bij die Radio 2-luisteraar in de huiskamer komen en hen het gevoel geven: die begrijpt mij." 

"Bij Kim klopt alles", bevestigt Van de Veire. "Ze is een vrouw die in de wereld staat, ze heeft een mening en is niet bang om mee te praten. Ze heeft nul radio-ervaring, maar dat was ook geen vereiste. Haar verwondering is heel belangrijk. En het is het belangrijkste dat ze zichzelf blijft." 

Vaste nieuwsstemmen Charlotte Crul en Chaima Saysay

"Goeiemorgen Morgen!" krijgt ook vaste nieuwsstemmen: Charlotte Crul en Chaima Saysay. Zij wisselen elkaar af en houden in de studio Peter en Kim en de luisteraars op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. De Radio2-luisteraars kennen Crul al, want ze presenteert er sinds 2017 het nationale nieuws. Daarvoor werkte ze ook tien jaar als reporter, eindredacteur en presentator bij Radio2 in Oost- en West-Vlaanderen. 

Chaima Saysay werkte bij MNM 's ochtends al samen met Peter Van de Veire. Ook zij werkt al meer dan 10 jaar als journaliste voor VRT. Aansluitend op het hoofdbulletin op het uur en op het halfuur hoor je de regionale hoofdpunten en het regionale nieuws ook van de nieuwsstemmen uit je eigen regio. 

Chaima Saysay en Charlotte Crul

"Charlotte en Chaima weten hoe je nieuws maakt voor de mensen", legt Van de Veire uit. "Radio is niet meer de eerste nieuwsbron, dat is je telefoon. Je moet daar rekening mee houden. Je kan je niet meer permitteren als nieuwsmens om vanop een katheder berichten te brengen waar mensen niets aan hebben op een manier die ze niet begrijpen. Je moet heel fel connecteren en dat kunnen die twee als de beste vanuit hun ervaring. Charlotte en Chaima gaan ook op een heel menselijke manier in dat programma zitten, het wordt dus heel gezellig, maar ze gaan het nieuws wel duiden als betrouwbare VRT NWS-bron." 

"Goeiemorgen Morgen!" start op maandag 23 januari en zal elke werkdag ook te zien zijn op Eén en VRT MAX, van 6 tot 9 uur. Maandagochtend is Hugo Sigal te gast, die Peter Van de Veire de toestemming gaf om de titel van het bekendste nummer van Nicole & Hugo te gebruiken voor de show. 

Meest gelezen