Ryanair plaatst extra vliegtuig op Charleroi en kondigt nieuwe bestemmingen aan

©  EPA-EFE

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zal tijdens het zomerseizoen een extra vliegtuig, het zestiende, baseren op de luchthaven van Charleroi. Dat heeft Ryanair-topman Michael O’Leary dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel. Hij herbevestigde ook dat de basis op Brussels Airport voorlopig niet heropent.

mtm
Bron: BELGA

LEES OOK. Ryanair trekt weg van Brussels Airport: welke impact heeft dat op het aanbod en de prijzen? (+)

Ryanair had de basis op de luchthaven van Zaventem tijdens het winterseizoen al gesloten. Vorige week was bekendgemaakt dat de vliegtuigen niet terugkeren voor de zomer, onder meer omdat de tarieven op Brussels Airport dit jaar opgetrokken worden.

“Zaventem is de op twee na duurste luchthaven in ons netwerk van meer dan 250 luchthavens”, zei O’Leary daar dinsdag over. “We kunnen zo’n grote tariefstijging - die voor Ryanair 12 procent zou bedragen, zelfs met de meest moderne vliegtuigen - niet aanvaarden, zeker niet omdat hun trafiek nog onder het precoronaniveau zit.” Volgens O’Leary kiezen vele andere Europese luchthavens er net voor om hun tarieven te verlagen om het herstel na corona te stimuleren.

Ryanair blijft wel van en naar Brussels Airport vliegen, maar met toestellen en crew die in het buitenland gestationeerd zijn. Zo zullen er 12 bestemmingen worden aangeboden tijdens de zomer, tegen 16 tijdens de zomer vorig jaar.

O’Leary sloot dinsdag niet uit op termijn wel weer vliegtuigen te stallen op Brussels Airport en er opnieuw te groeien. “Maar alleen als ze iets doen aan hun hoge kosten.”

Op Brussels South Charleroi Airport ziet Ryanair wel nog ruimte om uit te breiden. De tarieven zijn er “meer dan de helft lager” dan in Zaventem, zei O’Leary. Tijdens de zomer wordt er op de Henegouwse luchthaven een zestiende vliegtuig gestald. “Dat geeft ons de capaciteit voor vijf nieuwe routes: Asturias, Cluj, Iasi, Lodz en Nantes.” In totaal zal Ryanair vanuit Charleroi op 109 bestemmingen vliegen (tegen 106 een jaar eerder). 

O’Leary verwacht met de samengeteld 121 bestemmingen op jaarbasis zowat 8,6 miljoen passagiers van en naar België te vervoeren: 7,6 miljoen op Charleroi en 1 miljoen op Zaventem.

LEES OOK. Ryanair-topman Michael O’Leary: “Belgische vakbonden kramen onzin uit”

Recordboekingen

De Ryanair-topman is overigens optimistisch over het komende luchtvaartjaar in Europa. “We hebben in de eerste twee weken van januari recordboekingen genoteerd” zo zei hij. Hij verwacht dat de komende maanden veel Amerikanen naar Europa zullen reizen wegens de sterke dollar. Europeanen zouden eerder binnen Europa reizen, onder andere omdat de sterke dollar reizen naar de Verenigde Staten duurder maakt en wegens onzekerheid over de coronasituatie in Azië.

Ryanair verwacht tijdens het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart, 168 miljoen passagiers vervoerd te hebben. Dat aantal zou volgend jaar toenemen tot 185 miljoen, en nog een jaar later zou de kaap van 200 miljoen gerond worden. De budgetvlieger verhoogde begin dit jaar nog zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar tot 1,43 miljard euro, na een beter dan verwachte kerstperiode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen