Filip Dewinter omringd door gewezen en gefrustreerde politieambtenaren. “Bart De Wever kan als burgemeester het leger zelf opvorderen.” © Jan Van der Perre

Bart De Wever kan zelf het leger naar Antwerpen halen, zeggen Filip Dewinter en een rist ex-politiemensen: “Vorder Defensie gewoon op”

Merksem -

Met een eenvoudige ‘vordering’ kan burgemeester Bart De Wever (N-VA) zelf het leger naar Antwerpen halen. Dat stelt criminoloog en gewezen politiecommissaris Kristof Luypaert. Het was niet de enige oud-politieman die Filip Dewinter (Vlaams Belang) vandaag inzette om de overheden ervan te overtuigen dat de politie momenteel machteloos staat in de drugsoorlog.

Jan Auman

Erik Hasaers, Patrick Demuysere, Daniël Dewulf, Frank Slootmaecekers en de eerder aangehaalde Kristof Luypaert. Het zijn niet de grootste namen bij onze politiediensten, maar ze hebben er allemaal een gedeeltelijke of volledige loopbaan opzitten in verschillende uniformen. Filip Dewinter had ze niet toevallig opgetrommeld in café ’t Zonneke. Dat ligt op 650 meter van de woning in de Nieuwdreef waar vorige week het elfjarige meisje Firdaous om het leven kwam na een schot dat wordt toegeschreven aan de drugsmaffia.

“Aanslag nummer 221”, heeft Filip Dewinter de tel goed bijgehouden. “Want de escalatie waarover nu plots iedereen spreekt, is al vijf jaar aan de gang. Wij eisen dat burgemeester Bart De Wever werk maakt van waar hij vorige week om gevraagd heeft: de inzet van Defensie om de terreur en huidige angstpsychose in meerdere Antwerpse wijken stoppen.”

LEES OOK. Waarom federale regering niet ingaat op de hulpvraag van De Wever na dodelijke aanslag Merksem

Dewinters ‘adviseur’ Kristof Luypaert. © Jan Van der Perre

Luypaert, die als politiecommissaris in de regio Brussel actief is geweest en als onderzoeksjournalist ook bijdragen maakte voor PalNWS, de nieuwssite van ’t Pallieterke, gaf Dewinter extra munitie door te stellen dat de burgemeester helemaal niet hoeft te wachten op de duim van premier Alexander De Croo (Open Vld) of minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

“De inzet van de krijgsmacht voor ordehandhaving is mogelijk door een lagere hiërarchische overheid zoals de stad. Een zogenaamde ‘vordering’ ondertekenen kan voor De Wever dus volstaan om zelf beroepsmilitairen naar hier te halen. Dat is nodig om zoals eerder al in deze stad gebeurde Joodse instellingen te beschermen of tijdens de meer recente terreurcrisis strategische plekken te bewaken”, citeerde Dewinters adviseur. Die is wellicht toekomstig VB-kandidaat bij de verkiezingen.

Filip Dewinter in café ’t Zonneke, vlakbij de locatie van de jongste, dodelijke aanslag. “Waar wacht De Wever eigenlijk op?” © Jan Van der Perre

“Zal de burgemeester dat wel durven? We gaan het hem alleszins voorleggen op de eerstvolgende commissie Veiligheid en in de gemeenteraad”, aldus de oppositieleider van Vlaams Belang.

Met een onlangs gelanceerde en volgens Dewinter al door een paar duizend Antwerpenaren getekende petitie wil Vlaams Belang de druk op Bart De Wever kracht bijzetten. Dat de politiediensten vandaag niet alleen onderbemand zijn, maar vroeger ook gewoon meer ontzag en angst inboezemden bij harde criminelen, getuigde gewezen Rijkswacht-rechercheur en latere politiecommissaris Daniël Dewulf, die als enige uitdrukkelijk stelde politiek neutraal te zijn.

LEES OOK. Exclusieve enquête: kwart Antwerpenaren zegt anders te gaan stemmen door drugsgeweld

Sociaal assistenten in plaats van crime fighters

Dewulf zag in de hervorming en het eenmaken van de politie een oorzaak van de volgens hem verslapte aanpak van onder meer drugshandelaars. “De politiemannen van vandaag worden eerder opgeleid als sociaal assistenten en niet meer als de crime fighters die wij waren bij de rijkswacht. Moest er destijds oproer van de aard van de huidige drugsoorlog hebben gewoed, had het welgeteld 24 uur geduurd alvorens onze brigade 150 manschappen in de betrokken wijken had gekregen. De politiek heeft de politiewerking om zeep geholpen.”

Oud-rijkswachter Daniël Dewulf en gewezen commissaris bij de federale politie pleit voor een hardere aanpak, ‘zoals vroeger’. © Jan Van der Perre

Erik Hasaers, die zelf deel heeft uitgemaakt van de scheepvaartpolitie, wilde vooral niet op zijn collega’s schieten. “Zij kunnen het ook niet helpen dat er nog altijd maar 150 mensen werken bij die belangrijke politiedienst, evenveel als toen ik er in 2005 begon. Daarvan zijn er dan nog maar zestig inzetbaar op het terrein. Er zijn er ooit 180 beloofd, maar die dertig extra zijn er nooit gekomen. En nu zijn er volgens mijn inschatting 350 eenheden nodig bij de scheepvaartpolitie”, aldus de gewezen hoofdinspecteur. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen