© rtv

Kenzo maakt speciale kattencouveuse voor Helga’s Poezenhuis: “Vergroot overlevingskansen van allerjongste kittens”

Sint-Katelijne-Waver -

Kattenopvang Helga’s Poezenhuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) kan sinds kort een beroep doen op een couveuse voor heel jonge katjes. Dankzij de couveuse, die gemaakt werd door een sympathisant, kunnen kittens op een eenvoudigere manier op de juiste temperatuur gehouden worden.

Stijn Van de Sande

Geregeld krijgt Helga’s Poezenhuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver heel erg jonge kittens binnen. Op jaarbasis gaat het om zo’n twintig tot dertig katjes. “Vaak gaat het om katjes die ergens gedumpt werden aan de kant van de weg”, zegt bezielster Helga Gillé. “Maar als ze nog geen drie weken oud zijn, kunnen ze nog niet zelfstandig eten. Ze moeten ook genoeg liefde en warmte krijgen om te kunnen overleven. Het opvangen van zulke jonge ‘papfleskatjes’ is dus een heel intensief werk.”

Om die werkdruk wat te verlichten, kreeg Helga recent hulp van een sympathisant. “Kenzo is de zoon van een van onze papflesmama’s, zo noemen we de mensen die de jongste kittens opvangen en verzorgen”, klinkt het. “Hij zag bij hem thuis dat zijn moeder er altijd heel intensief mee bezig was. Zo is continu de juiste temperatuur garanderen bijvoorbeeld geen evidentie. Warmtematten en warmtelampen helpen wel, maar zijn niet zo gebruiksvriendelijk. Daarom ging hij aan de slag en maakte hij een eigen couveuse.”

Kenzo (links), zijn mama Anette (rechts) en Helga Gillé bij de kattencouveuse. © Joren De Weerdt

Die kattencouveuse verschilt niet veel van een couveuse waar baby’tjes in gelegd worden. “Het is op maat gemaakt uit verschillende soorten kunststof”, vertelt Kenzo Selleslaghs. “Die zijn makkelijk afwasbaar, wat enorm belangrijk is voor de hygiëne en de veiligheid van de jonge katjes. Daarnaast kan de temperatuur ook veel makkelijker ingesteld en bijgestuurd worden dan bijvoorbeeld bij een warmtemat. En het is ook nog eens 70% zuiniger dan een warmtelamp.”

Inmiddels staat er een couveuse bij een van de papflesmama’s en een in Helga’s Poezenhuis. “De jonge kittens blijven niet lang hier, maar verhuizen naar een opvanggezin. De allerjongste katjes krijgen er om het uur eten”, vertelt Helga. “Dat gebeurt altijd bij iemand thuis, want net omdat het zo arbeidsintensief is kan het om praktische redenen niet in de opvang zelf. Toch is het belangrijk dat er ook hier zo’n couveuse staat. De katjes komen hier als eerste toe wanneer ze gevonden worden. Wij kunnen ze dan meteen de best mogelijke eerste zorgen bieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER