Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

"Vlezige penis" of "drol"? Ophef in VS over nieuw monument voor Martin Luther King en zijn vrouw

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een nieuw monument "The Embrace" dat Dr. Martin Luther King en zijn vrouw Coretta Scott King moet eren. Volgens sommigen heeft het monument wat weg van handen die een penis vasthouden, volgens anderen dragen de handen een drol.  

"The Embrace", het nieuwe monument van 6 meter hoog en 12 meter breed, is geïnspireerd op de foto van de omhelzing van Martin Luther King en zijn vrouw Coretta Scott King nadat hij de Nobelprijs voor de Vrede had gekregen in 1964. 

Het monument staat in Boston Common, het oudste park van Boston, waar King in 1965 een speech gaf voor 22.000 mensen. Het was ook in Boston dat hij studeerde en zijn vrouw Scott King leerde kennen. 

De maker van het monument, Hank Willis Thomas, wilde met het monument de liefde en gedeelde inspanning afbeelden die ze doorheen de jaren hebben geleverd. ""The Embrace" is een beeltenis van wat we kunnen bereiken als we samenwerken", zegt Thomas. 

Iets waar zoon Martin Luther King III zich helemaal in kan vinden. "Ik ben heel blij dat dit beeld ons kan tonen hoe we kunnen samenkomen, zeker in deze tijden van verdeeldheid", zegt hij aan CNN. 

Copyright GWR/STAR MAX/IPx 2023

BEKIJK - Zo ziet het monument "The Embrace" eruit dat Martin Luther King en zijn vrouw Coretta Scott King eert:

Videospeler inladen...

Een omhelzing, of toch iets anders?

Hoewel de zoon van Martin Luther King tevreden is met het monument, zijn andere mensen, onder wie familieleden, niet zo enthousiast over het beeldwerk. "Het ziet er meer uit als handen die een vlezige penis vasthouden dan als een intiem moment tussen een iconisch koppel", zo schrijft Seneca Scott, een neef van Coretta Scott King, in een essay. Hij gaat zelfs verder door te tweeten dat het monument gesmolten moet worden. 

Het monument lokt veel reacties uit op sociale media. Sommige mensen geven aan dat ze het respectloos vinden ten opzichte van de Kings. Twittergebruikers zien er ook niet altijd een omhelzing in en vinden dat het lijkt op handen die een drol vasthouden. Anderen vinden zich dan weer in de mening van Seneca Scott en vinden dat het lijkt op een penis. 

Volgens Scott en anderen ligt de schuld bij de maker die beslist heeft de gezichten van het koppel niet te verwerken in het monument dat 10 miljoen dollar heeft gekost. Daar is zoon Martin Luther King III het niet mee eens. "Het is misschien jammer, maar er bestaan al genoeg beelden van mijn vader alleen, met zijn hele lichaam en hoofd. Op deze manier stelt het iets groter voor. Het toont hoe we er allemaal voor elkaar kunnen zijn en het toont een liefdesverhaal. Daar kan iedereen hoop uit putten." 

Copyright GWR/STAR MAX/IPx 2023
Copyright GWR/STAR MAX/IPx 2023

Meest gelezen