De raketinslag eiste het leven van minstens 44 burgers. ©  REUTERS

Adviseur Zelenski neemt ontslag na uitspraak over Russische aanval op Dnipro

In Oekraïne heeft Oleksiy Arestovych, een adviseur van president Zelenski, zijn ontslag ingediend na een ongelukkige , en volgens Oekraïense bronnen incorrecte, uitspraak over de raketinslag in het appartementsgebouw in Dnipro. Bij de aanslag vielen al minstens 44 burgerdoden.

Gilles Liesenborghs

Arestovych zei eerder dat de raketinslag het gevolg was van een ongeluk. Volgens hem had het Oekraïense luchtafweersysteem de Russische raket doen afwijken waarna hij in het appartementsgebouw vloog. Zijn uitspraak werd door Russische afgevaardigden meteen gebruikt om Oekraïne als schuldige aan te duiden.

Maar de uitspraak van de adviseur klopt niet, is Oekraïne stellig: het zou namelijk gaan om een Russische Kh-22- raket die niet neer te halen valt. Volgens de Oekraïners hebben de Russen doelbewust op het appartementsgebouw gemikt.

Toen dat bekendgeraakte trok de presidentiële adviseur zijn eigen conclusie en diende zijn ontslag in. “Ik wil het goede voorbeeld geven van welgesteld burgerlijk gedrag. Een fundamentele fout betekent ontslag”, schrijft Arestovych op Facebook.

Zelenski noemde de raketinslag een oorlogsmisdaad, maar Rusland blijft ontkennen dat het op burgerdoelen heeft geschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer