"Organiseer een taalbad voor ouders én kinderen in plaats van ouders te straffen", zegt Kind en Taal 

"Ouders mogen zeker niet gestraft worden als hun kinderen het Nederlands niet goed beheersen." Dat zegt Kind en Taal in Genk als reactie op het voorstel van minister Ben Weyts (N-VA). Hij denkt erover in te grijpen op het groeipakket "als ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen". Kind en Taal probeert sinds de sluiting van Ford Genk kinderen uit achtergestelde gezinnen meer kansen te geven. Daarvoor wordt onder meer ingezet op taalprojecten waarbij ook de ouders worden betrokken.

Katrien Jansegers, algemeen directeur van Kind en Taal, begrijpt het voorstel van minister Weyts niet: ingrijpen in het groeipakket dat ouders krijgen als hun kinderen het Nederlands niet goed beheersen. "Wij zijn eigenlijk geschrokken van dat voorstel", zegt ze. "Het is gebaseerd op een test die eigenlijk een momentopname is. Wij zijn in Genk al 16 jaar met taalprogramma's bezig en met Kind en Taal al 8 jaar. En eigenlijk hebben wij een omgekeerde houding. Wij steunen ouders om hun kinderen te helpen en gaan ze zeker niet straffen."

Hoe werkt Kind en Taal?

"Ouders komen bij ons terecht en wij gaan daarna wekelijks bij hen aan huis", vertelt Jansegers. We doorlopen dan samen met het kind en de ouders een traject van 48 weken om zoveel mogelijk ontwikkelingsstimulering aan te bieden. Dat gaat zowel om coginitieve, motorische als taalontwikkeling. We bieden voorschoolse begeleiding maar ook begeleiding voor kinderen die al in de kleuterklas zitten. Het verkennen van de wereld maakt ook deel uit van dit project. We gaan bijvoorbeeld samen met de ouders en het kind naar de bibliotheek en stimuleren hen om samen boekjes te lezen."

Ouders worden overal bij betrokken

"Wij komen soms bij gezinnen waar ook de ouders het Nederlands niet goed beheersen", zegt Jansegers. Dan helpt het als onze begeleiders de taal van het gezin kennen. We laten de moeder of vader dan in hun moedertaal met het kind praten. Wij vertalen in het Nederlands. Soms pikken de ouders ook nog iets op van onze begeleiding. Dat is dan mooi meegenomen", besluit Jansegers. 

In september vorig jaar raakte nog bekend dat Kind en Taal zou stoppen omdat er een einde kwam aan de Europese subsidies. Intussen is er een oplossing gevonden en wordt het project zelfs verder uitgerold naar de rest van Vlaanderen. 

Meest gelezen