Illustratiefoto: Antwerpse gemeenteraad
Volledig scherm
Illustratiefoto: Antwerpse gemeenteraad © Tessa Kraan

“We moeten beter toekijken op de integriteit van politici”, deontologische commissie zal binnenkort toezien op goed bestuur in gemeenten

Alle gemeenten en districten in Vlaanderen zullen een deontologische commissie moeten oprichten. Dat is het gevolg van een decreet van Tom Ongena (Open Vld), Kris Van Dijck (N-VA) en Brecht Warnez (CD&V) dat dinsdag werd goedgekeurd in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Vlaams Belang en Groen sloten zich aan, Vooruit onthield zich. Het voorstel gaat nu naar de plenaire.

26 reacties

  • Ghislain Claerbout

    1 jaar geleden
    Verloren moeite, ons kent ons in de gemeenteraad. Een partij kan even goed de situatie in een bepaalde richting duwen in het voordeel van de partijgenoot die niet mag aanwezig? Goeie poging om de politiek geloofwaardig te laten lijken. één ding weet ik wel, vastgoed en politiek gaan niet samen. Gewoon simpel. Ieder gemeenteraadslid mag gedurende zijn verkozen legislatuur geen vastgoed aankopen en dan zijn we al een heel eind. Alle andere maatregelen tellen tot niets.
  • Gaston Miar

    1 jaar geleden
    Best ook nog een commissie om de commissie te controleren. Hier weet je nooit........!
  • Leonarda Van Opbroecke

    1 jaar geleden
    Misschien ineens nog een extra comissie oprichten die deze commissie in de gaten gaat houdt? Commissies bestaande uit politieke postjes is enkel weeral geldverspilling. Meer niet. De overheden hebben steeds de mond vol over jobcreaties, he. Alleen kennen ze het verschil niet tussen inkomsten en uitgaven. En deontologisch? In de privesector weet iedereen bij aanwerving wat kan en niet. Behalve bij de overheden.
  • Roeland Van de Wal

    1 jaar geleden
    De zin die me spontaan in de lach deed schieten: "Het bestaande decreet bepaalt echter niet wat er exact moet gebeuren met klachten over raadsleden".Je zou kunnen kijken of er geen wettelijk kader is om de overtreders te bestraffen.
  • Pierre Vanden Meersschaut

    1 jaar geleden
    De ons kent ons regel toegepast voor de commissie die collega’s moet controleren zal er voor zorgen dat niemand de regels overschrijdt, of er niet op aangerekend wordt.