AFP or licensors

Zuster André, de oudste vrouw ter wereld, overleden op 118-jarige leeftijd

De Franse zuster André, geboren als Lucile Randon en met een leeftijd van 118 jaar de oudste vrouw en oudste persoon ter wereld, is in de nacht van maandag op dinsdag in haar slaap overleden in haar rusthuis in Toulon, in het zuiden van Frankrijk. Dat heeft haar woordvoerder bekendgemaakt.

"Zuster André is overleden om 2 uur in de ochtend. Er is een groot verdriet, maar ze wou het, het was haar verlangen om weer bij haar geliefde broer te zijn. Voor haar is het een bevrijding", aldus David Tavella, die verantwoordelijk is voor de communicatie voor het rusthuis waar ze verbleef.

Hubert Falco, de burgemeester van Toulon, bevestigde het overlijden van de zuster André. "Ze was de oudste van het mensdom en door haar opmerkelijke leeftijd had ze de harten van alle Fransen veroverd", aldus de 75-jarige burgervader.

Lucile Randon werd geboren in 1904, enkele dagen nadat de Russisch-Japanse oorlog uitbrak, de eerste grote oorlog van de twintigste eeuw. Een half jaar eerder was de allereerste Ronde van Frankrijk gereden. Ze werd lerares en tijdens de Tweede Wereldoorlog nam ze als gouvernante de zorg op zich voor enkele kinderen. 

Pas na haar veertigste trad ze toe tot een katholieke orde en werd ze zuster André. Ze dronk tot op hoge leeftijd nog elke dag een glas wijn en ze was gek op chocolade. De laatste jaren verbleef ze in een rusthuis, ze was blind geworden en zat in een rolstoel. 

Vorig jaar kreeg ze corona, maar ze voelde er amper iets van. Nu is ze dan toch gestorven, vredig in haar slaap. Ze is niet de oudste mens ooit geworden, dat record blijft op naam van een andere Française, Jeanne Calment, zij werd 122. De nieuwe oudste persoon is Maria Branyas Morera. Ze werd op 4 maart 1907 geboren in de VS. Ze is nu 115 jaar en woont in Spanje.

Er is geen officieel orgaan dat titels van oudste man of vrouw toekent, maar specialisten waren het erover eens dat zuster André tot op heden de oudste levende persoon ter wereld was van wie de burgerlijke staat was gecontroleerd.

Ook het Guinness-recordboek kende haar dat toe op 25 april, na het overlijden van de Japanse Kane Tanaka op 119-jarige leeftijd.

BEKIJK - In februari 2021 vierde zuster André haar 117e verjaardag. Ze was toen pas hersteld van een coronabesmetting. "Ik was niet bang, omdat ik niet bang was om te sterven", zei ze toen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen