Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaans president Lula ontslaat 40 militairen die zijn presidentiële residenties moesten beveiligen

President Lula da Silva heeft veertig militairen ontslagen die zijn presidentiële residenties moesten beschermen. Zij stonden in voor de beveiliging van het "Palácio da Alvorada" en de "Granja do Torto", de officiële residentie en het buitenverblijf van de Braziliaanse president. President Lula heeft er zijn intrek nog niet genomen, omdat hij de militairen wantrouwt die benoemd zijn door de vorige president Jair Bolsonaro.

Lula drukte zijn wantrouwen vorige week uit tijdens een ontbijt met journalisten. Hij gelooft bovendien dat een deel van de ordediensten medeplichtig is aan de bestorming van het Planalto - het presidentiële werkpaleis -, het parlement en het hooggerechtshof op 8 januari. "Ik wacht tot het stof is neergedaald. Ik wil alle video's zien van de bestorming. Veel agenten, militairen en leden van de militaire politie zijn medeplichtig. Ik ben ervan overtuigd dat de deuren van het Planalto-paleis zijn geopend, omdat er geen enkele is vernield. Met andere woorden, iemand heeft geholpen om hier binnen te komen", zei Lula en hij kondigde een grondig onderzoek aan naar het beveiligingspersoneel.

Tijdens de bestorming werden verschillende agenten op camera betrapt terwijl ze met relschoppers praatten en selfies namen. Bolsonaro-aanhangers die kampeerden voor het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Brasilia, waar ze maandenlang opriepen tot een staatsgreep, werden door militairen geëscorteerd naar de regeringsgebouwen. De uiterst-rechtse ex-president Jair Bolsonaro, zelf ex-legerkapitein, is enorm populair bij het leger en de politie.

Lula is nog altijd niet kunnen verhuizen door de wankele beveiliging van het Alvorada-paleis en de Granja do Torto, het officiële buitenverblijf aan de rand van Brasilia, waar tot voor kort voormalig economie-minister Paulo Guedes woonde. "We leven van dag tot dag, mijn echtgenote Janja en ik hebben nog altijd geen huis om in te wonen."

Mijn echtgenote Janja en ik hebben nog altijd geen huis om in te wonen

President Lula da Silva

De Braziliaanse autoriteiten hebben de beveiliging rond de machtscentra in Brasilia inmiddels versterkt. Het aantal agenten en militairen in de buurt van het Planalto, het parlement en het hooggerechtshof is opgetrokken van 248 naar 500.

Samen met zijn minister van Defensie zal president Lula waarschijnlijk vrijdag de commandanten ontmoeten van de landmacht, de luchtmacht en de marine. 

Meest gelezen