Foto: Radio 2

Opnieuw container vol brood voor Antwerpse Panos: "Minder dan vroeger en gerecycleerd tot dierenvoeder"

Voor de Panos op de Antwerpse Meir stond deze week opnieuw een afvalcontainer vol brood en croissants. In mei kreeg de keten felle kritiek toen er op dezelfde plek 5 vuilnisbakken vol koffiekoeken en brood stonden. "Sindsdien is er veel veranderd. Dit is één vuilnisbak met alle brood van één week en het wordt gerecycleerd tot dierenvoeders", nuanceert uitbater Vincent Schietekat bij Radio 2. Volgens het recyclagebedrijf zelf worden deze voedseloverschotten omgezet in biogas, en dus niet verwerkt tot dierenvoeding.

Op de Meir in Antwerpen voor broodjeszaak Panos stond vanmorgen een afvalcontainer vol broodproducten. In mei kreeg de keten nog felle kritiek omdat er op dezelfde plek 5 grote restafvalcontainers vol koffiekoeken en broden stonden. "Het klopt dat er opnieuw een container op de stoep stond, maar dit is een heel ander verhaal", nuanceert Vincent Schietekat, de zaakvoerder van de Panos op de Meir, op Radio 2 in Antwerpen. "Eén keer per week gebeurt dat. Je ziet ook dat het een groene container is en geen restafval. Al het brood wordt vermalen en gerecycleerd tot dierenvoeders."

In een reactie zegt het bedrijf Veolia, dat voedselresten en restafval inzamelt, dat de Panosvestiging op de Meir inderdaad één van zijn klanten is, maar ontkent het dat het brood verwerkt wordt tot dierenvoeding. "Deze containers met voedselresten worden apart ingezameld en worden vervolgens naar een vergistingsinstallatie gebracht. Daar worden de voedselresten omgezet in groene energie (biogas)", laat Florence Kesteloot van Veolia weten. "Wat achterblijft na vergisting, wordt gebruikt als bemesting in de landbouw. De voedselresten die wij ophalen bij deze Panosvestiging, worden dus niet verwerkt tot dierenvoeding, want dit valt onder zeer strikte wetgeving, die in dit geval niet gewaarborgd kan worden." 

De zaakvoerder van de Panos op de Meir benadrukt dat de winkel sinds de ophef van deze lente zijn broodoverschotten fel heeft verminderd. Op het einde van elke dag biedt het filiaal van Panos zijn overschotten aan via het platform "Too Good To Go". Daar kan je tegen sterk verminderde prijzen eten kopen van lokale handelaren om verspilling tegen te gaan.

Foto Radio 2

Meest gelezen