Nieuw vaccinatiepunt opent in Aartselaar, terwijl ze op andere plaatsen in Vlaanderen net sloten

In Aartselaar is er opnieuw een vaccinatiepunt geopend, terwijl de meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen op het einde van het jaar hun deuren sloten. Ook voor het vaccinatiecentrum van Eerstelijnszone Rupelaar in Niel was dat het geval. De regio besliste om in Aartselaar tijdelijk toch nog een vaccinatiepunt te openen om de druk op de huisartsen te verlichten. Daar krijgen ouderen hun coronavaccin en kinderen hun eerste inentingen.  

Op het einde van vorig jaar sloten de meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen de deuren, waaronder het vaccinatiecentrum van Eerstelijnszone Rupelaar in Niel. Inwoners van de Rupelstreek, voornamelijk oudere mensen en kinderen, kunnen er in de toekomst niet meer terecht voor een vaccinatie. Daarvoor moesten ze uitwijken naar de huisarts of de apotheek.

Huisartsen worden nu al zwaarder belast door virussen die circuleren, dus we wilden hun werk verlichten

Hilde Heyman (N-VA), schepen voor sociale zaken in Aartselaar en verpleegster op rust

“Tijdens ons laatste burgemeestersoverleg is er vanuit de huisartsen toch de vraag gekomen of er ondersteuning kon zijn”, zegt Hilde Heyman (N-VA), schepen voor Sociale Zaken in Aartselaar. “Wanneer alle patiënten naar de huisarts werden doorverwezen voor vaccinatie, was dat toch wel een extra belasting voor hen. Huisartsen worden nu al zwaarder belast door allerlei virussen die circuleren, dus zijn we gaan kijken naar de mogelijkheid om opnieuw een vaccinatiepunt in de regio te starten.”

Het nieuwe vaccinatiepunt voor de gemeenten Niel, Hemiksem, Aartselaar, Schelle, Rumst en Boom, is niet meer in Niel, maar in Aartselaar. “Er is aan de burgemeesters gevraagd om uit te kijken naar een locatie waar we dat punt konden inrichten”, zegt Heyman. “Vanuit Aartselaar hebben we dan het voorstel gedaan voor de chalet De Hamer aan de Della Faillelaan.”

Weinig vrijwilligers nodig

Voor het vaccinatiepunt zijn niet zoveel vrijwilligers nodig als voordien. “De toeloop is gelukkig minder. We zijn daarom maar met drie mensen. Ikzelf, als verpleegster, heb samen met een huisarts en een coördinator die de administratie doet het vaccinatiepunt opgezet”, aldus Heyman. In het vaccinatiepunt krijgen ouderen hun coronavaccin en kinderen hun eerste inentingen, zoals bijvoorbeeld tegen pokken. 

Afgelopen maandag vond het eerste vaccinatiemoment plaats. Een 30-tal volwassenen en kinderen kwamen daar op af. Verder zijn er nog twee vaccinatiemomenten: op 6 februari (van 17 tot 19 uur) en op 27 februari (van 18 tot 19.30 uur).

Wie nog een vaccinatie wil, kan een afspraak maken via info@vaccinatiecentrumrupelaar.be.

Meest gelezen