Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Bende van Nijvel

Huiszoeking bij ex-rijkswachter in Thailand in onderzoek Bende van Nijvel: Robert Beijer ook opgepakt om illegaal verblijf

Ex-rijkswachter Robert Beijer.Beeld BELGA

Ex-rijkswachter Robert Beijer is aangehouden in Thailand omdat hij illegaal in het land verbleef. Er vindt ook een huiszoeking plaats in verband met de zaak van de Bende van Nijvel. Dat meldt RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket.

In Pattaya vond deze ochtend een huiszoeking plaats in de woonst van de voormalige Belgische rijkswachter. Daar werd door het Belgische gerecht gezocht naar elementen die hem aan de Bende van Nijvel kunnen linken. Die huiszoekingen waren al lang gepland maar werden door het uitbreken van de coronapandemie uitgesteld, aldus het federaal parket. Volgens parketwoordvoerder Eric Van Duyse zijn al een aantal zaken in beslag genomen, die nu zullen moeten geanalyseerd worden. Maar het zijn de Thaise autoriteiten die Beijer hebben gearresteerd omdat hij illegaal in het land verbleef.

“Het zou gaan om een probleem met een visum”, aldus Van Duyse. Hij is nu administratief aangehouden en zal vermoedelijk in de gevangenis blijven tot er beslist is over een eventuele uitwijzing. Dat zou nog enige tijd in beslag kunnen nemen.”

De naam van Robert Beijer, alias ‘Bob’, duikt al langer op in de zaak van de Bende van Nijvel. Hij werd al meermaals in verdenking gesteld en ondervraagd. Hij heeft zelfs al een leugendetectortest met succes doorstaan. Bij gebrek aan bewijs is Robert Beijer, nu in de zeventig, nooit aangeklaagd. Hij heeft altijd ontkend iets met de Bende te maken te hebben. Hij bekende wel andere criminele activiteiten.

40 jaar Bende van Nijvel

Op 30 september 1982 pleegde de Bende van Nijvel haar eerste roofmoord in Waver. In deze 6-delige reeks gaat De Morgen op zoek naar nieuwe puzzelstukjes in het grootste Belgische criminele enigma ooit.

Lees het volledige dossier.

Beijer werkte als rijkswachter bij de bewakings- en opsporingsbrigade BOB, samen met collega-rijkswachter Madani Bouhouche. Met hem stapte Beijer in 1983 samen uit de rijkswacht en dook hij het criminele milieu in. Het duo Beijer-Bouhouche ontpopte zich in de jaren 80 als misdaadduo. Ze werden in februari 1995 veroordeeld door het hof van assisen van Brabant in een assisenproces dat meer dan vijf maanden duurde. Beijer kreeg veertien jaar cel, Bouhouche 20 jaar dwangarbeid.

De twee werden in de loop der jaren meermaals genoemd als leden van de Bende, maar ze zijn dat altijd blijven ontkennen. Sinds zijn vervroegde vrijlating in 1999 woont Beijer in Thailand, Bouhouche overleed op 22 november 2005 in de tuin van zijn woning aan de Franse Pyreneeën.

De Bende van Nijvel maakte 28 doden bij verschillende gewelddadige overvallen in supermarkten.

In een reactie op Twitter schrijft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld)dat het federaal parket er alles aan doet om de “waarheid naar boven te brengen”. De minister herinnert eraan dat de verjaringsregels werden aangepast zodat dergelijke feiten niet meer kunnen verjaren.