Archieffoto ter illustratie
Nicolas Maeterlinck

40 gezinnen uit Mol krijgen 1.000 liter stookolie van mysterieuze weldoener: "Dit zie je normaal in films"

40 gezinnen uit Mol hebben elk 1.000 liter stookolie gekregen van een onbekende weldoener. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Een gift van zo'n 40.000 euro in totaal. "Eerst twijfelde ik aan dit verhaal, dan was er vooral ongeloof en kippenvel", zegt Martine Simons, die ook 1.000 liter kreeg, in "Start je dag" op Radio2 in Antwerpen.

In Mol hebben 40 gezinnen en alleenstaanden die het financieel moeilijker hebben, 1.000 liter stookolie ontvangen van een gulle weldoener. De gezinnen vernamen dat vooraf via een mysterieus sms'je. "Maandagavond kreeg ik een bericht waarin ik werd bedankt voor de bestelling van 1.000 liter mazout. Ik dacht eerst dat het oplichting was", zegt Martine Simons op Radio2 in Antwerpen.

"Dinsdag kregen we dan telefoon van het OCMW dat het geen oplichting was en dat we die 1.000 liter zeker moesten aannemen." Een complete verrassing voor Martine. "Eerst twijfelde ik aan dit verhaal, nadien was er vooral ongeloof en kippenvel. Het is een ongelofelijk verhaal dat je alleen in films ziet. Ik heb er geen woorden voor." Het prijskaartje van de 40-tal gezinnen die 1.000 liter stookolie kregen, zou zo'n 40.000 euro bedragen. 

BEKIJK - “Ik wil die persoon een dikke knuffel geven”, zegt een dolgelukkige Martine Simons:

Videospeler inladen...

Geen makkelijke selectie

Alle gezinnen kregen een telefoontje van het OCMW, maar volgens Martine komt de schenking van iemand anders. "Ik vermoed dat het OCMW samenwerkte met die persoon en dat zij de keuze hebben gemaakt wie dat geld kon gebruiken." Hoe meer Martine erover nadenkt, hoe sprakelozer ze wordt. "Dit geloof je niet, ik krijg hier zo'n warm gevoel van."

Een week voor kerstmis kreeg het OCMW uit Mol inderdaad de vraag van een inwoner om voor 40.000 euro aan stookolie te schenken aan gezinnen of alleenstaanden die het financieel moeilijk hebben in de winterperiode. "We zijn dan gaan kijken welke gezinnen in het verleden al een stookoliepremie kregen en nu het geld goed kunnen gebruiken', zegt schepen van Sociale Zaken, Wendy Soeffers (N-VA). "Dat was geen makkelijke selectie. We zijn niet over een nacht ijs gegaan en hebben dit goed besproken met de maatschappelijk werkers."

Qua solidariteit kan deze gift wel tellen, nu kunnen heel wat gezinnen de winterperiode overleven

Wendy Soeffers (N-VA), schepen van Sociale Zaken in Mol

De voorbije maanden stegen de energieprijzen, een moeilijke periode voor gezinnen in financiële nood. "Qua solidariteit kan deze gift wel tellen", zegt Soeffers. "Tijdens deze energiecrisis vallen veel gezinnen uit de boot en door deze actie kunnen al die gezinnen de winterperiode overleven. Ik ben ontzettend tevreden dat er nog mensen zijn in deze maatschappij die aan andere mensen denken."

In december 2022 wonnen 165 inwoners uit Olmen bijna 143 miljoen euro bij Euromillions. Toeval of niet, Olmen ligt in de buurt van de gemeente Mol. "Het zou goed kunnen dat een van de winnaars dit gedaan heeft", zegt Martine.

Al maakt het voor haar niet uit wie de gulle weldoener is. "Ik vind het vooral mooi dat er nog mensen zijn die niet alleen aan zichzelf denken. Wie het ook is, is een heel mooi iemand."

Het bedrijf dat de stookolie leverde, wil voorlopig niet reageren.

Foto: Martine Simons

Meest gelezen