© rr

Minister van Binnenlandse Zaken overleden bij helikoptercrash nabij Kiev: 17 mensen komen om het leven

Bij de crash van een helikopter woensdagmorgen in een stad net buiten Kiev zijn minstens zeventien mensen om het leven gekomen, onder wie de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken en drie kinderen. Dat heeft de nationale politie van Oekraïne meegedeeld. Wat de crash heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

gjs
Bron: BELGA

In de 100.000 inwoners tellende stad Brovary, ten oosten van Kiev, is een helikopter neergestort bij een kleuterschool en woongebouw. Volgens de lokale autoriteiten werden buurtbewoners opgeschrikt door een luide explosie. Dat bleek geen luchtaanval te zijn, wel een gecrashte helikopter. Die kwam neer vlak bij een kleuterschool in een buitenwijk van Kiev, waardoor brand ontstond. Ook in de school was dat het geval. “Er waren kinderen en personeelsleden aanwezig toen het ongeval zich voordeed”, aldus de lokale gouverneur. “Iedereen wordt nu geëvacueerd.”

(lees verder onder de kaart)

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

Minister omgekomen

Minstens zeventien personen kwamen bij het ongeval om het leven, aldus de autoriteiten. Aanvankelijk werd er gesproken van 18 doden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn al drie kinderen, de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski, zijn onderminister Jevgeni Jenin en een andere medewerker van zijn ministerie. Volgens gouverneur Oleksi Kuleba raakten ook 29 mensen gewond bij de crash, waarvan 15 kinderen.

(lees verder onder de foto)

© AFP

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig en proberen de situatie onder controle te krijgen. Ze zoeken onder het puin naar overlevenden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de helikoptercrash een “verschrikkelijke tragedie” en belooft een onderzoek naar de oorzaak. “We moeten weten wat hier gebeurd is.” Volgens ooggetuigen vloog de helikopter erg laag en stond er dichte mist, dus wellicht moet in die richting gekeken worden.

(lees verder onder de foto)

© AFP

“Echte patriotten”

De 42-jarige Monastirski was sinds 16 juli 2021 minister van Binnenlandse Zaken in de regering van president Volodimir Zelenski en Jenin was sindsdien zijn onderminister. Het is nog niet duidelijk wie nu de leiding heeft bij het ministerie. President Zelenski noemt hen in een reactie op Telegram “echte patriotten”. “Mogen ze in vrede rusten. Mogen al diegenen wiens leven afgenomen werd op deze zwarte ochtend in vrede rusten.”

(lees verder onder de foto)

© AP

Op sociale media brengen al tal van internationale politici hulde aan Monastirski, die als binnenlandminister van een land in oorlog een erg uitdagend 2022 kende. “Hij was een echte Oekraïense held”, schrijft Ylva Johansson, EU-commissaris voor Binnenlandse Betrekkingen, bijvoorbeeld op Twitter. “Hij heeft het laatste jaar geleid met bravoure en stoïcisme.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer