Videospeler inladen...

Helikopter stort neer in Kiev: 14 doden, onder wie Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken

In een voorstad van Kiev is de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken omgekomen bij een helikoptercrash. In totaal kwamen 14 mensen om het leven, meer dan 20 anderen raakten gewond. Bij de crash kwam ook een kind om. 

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn 14 mensen, onder wie 1 kind, omgekomen bij een helikoptercrash in Brovari, een voorstad van Kiev. Het precieze aantal slachtoffers is in de loop van de dag al een paar keer bijgesteld.

Het toestel kwam neer in de buurt van een kleuterschool en een appartementsgebouw, na de crash brak er ook brand uit. Het is nog niet duidelijk of het om een ongeluk gaat of dat de helikopter doelbewust is neergehaald. Van Russische kant is er nog geen reactie gekomen. De Oekraïense overheidsdiensten maakten niet meteen toespelingen op een Russische aanval.

De slachtoffers zijn dus de 9 inzittenden van de helikopter, daarbij is ook de bemanning van het toestel. De andere slachtoffers zijn gevallen op de grond, toen de helikopter neerkwam. Bij de crash zijn ook meer dan 20 mensen gewond geraakt, ongeveer de helft van hen zijn kinderen. Op het moment van de crash waren er namelijk kinderen en ook personeel aanwezig in de kleuterschool, meldde de gouverneur van de regio Kiev.

BEKIJK - Er blijft enkel schroot over van de helikopter van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken:

Videospeler inladen...

De Oekraïense procureur-generaal zegt dat ze op dit moment alle opties openhouden over wat er gebeurd is en dat de veiligheidsdienst van Oekraïne een onderzoek is gestart. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft de hulp van Duitsland bij dat onderzoek aangeboden.

Volgens ooggetuigen zou de helikopter erg laag hebben gevlogen, en door de mist zou de piloot een gebouw te laat hebben gezien. De piloot zou wel nog hebben geprobeerd om het gebouw te ontwijken, maar dan de controle over het toestel verloren zijn.

Er wordt uitgegaan van een ongeluk

Inge Vrancken, journaliste ter plaatse

Dat is volgens journaliste Inge Vrancken, die op dit moment in Oekraïne is, een veiligheidsmaatregel: "Ministers en hooggeplaatsten in Oekraïne die zich over lange afstanden verplaatsen, doen dat per helikopter, maar om zeker buiten het vizier te blijven van mogelijke Russische luchtaanvallen, vliegen ze op hele lage hoogte. En dat houdt natuurlijk risico's in. Het was ook heel erg mistig vanmorgen, dus er wordt uitgegaan van een ongeluk."

BEKIJK - "De veiligheidsdiensten voeren een uitgebreid onderzoek om sabotage met zekerheid uit te kunnen sluiten": onze reporter Inge Vrancken is ter plaatse in Kiev.

Videospeler inladen...

De minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, Denis Monastirski, zat in de helikopter en is omgekomen. Hij is het meest hooggeplaatste lid van de Oekraïense overheid dat is overleden sinds de start van de oorlog. Ook de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken, een hoge ambtenaar van het ministerie, en hun assistenten zijn omgekomen. De nationale politiechef, Ihor Klymenko, is aangesteld als Binnenlandminister ad interim.

"Monastirski is een heel belangrijk figuur hier in Oekraïne, hij berichtte op televisie over de veiligheidsmaatregelen die gelden in Oekraïne, was ook verantwoordelijk voor de politie en de ontmijningsdienst bijvoorbeeld. Daarnaast was hij ook een persoonlijke vriend en de rechterhand van president Zelenski", zegt Vrancken.

Volgens de presidentiële administratie was de helikopter onderweg naar de regio Charkov.

De Oekraïense first lady Olena Zelenska heeft vanop het Wereld Economisch Forum in Davos gereageerd op de ramp: "Het is opnieuw een trieste dag, met nieuwe levens die verloren zijn gegaan." In een reactie op Telegram spreekt Zelenski zelf van een "verschrikkelijke tragedie". Hij sprak vandaag ook zelf in Davos via een videoverbinding, en vroeg om een minuut stilte om de slachtoffers van de crash te herdenken.

President VS: "Het is een verscheurende tragedie"

Ook de Amerikaanse president Joe Biden en zijn echtgenote Jill hebben hun medeleven betuigd. Ze doen dat "aan iedereen die rouwt om deze verscheurende tragedie". In de persmededeling staat voorts te lezen dat ze zich minister Denis Monastirski  zullen herinneren als een "man van hervormingen en een patriot."

"We zijn in gedachten bij de tientallen burgers die gedood of gewond raakten bij dit ongeval", klonk het nog. "We zullen hun erfenis blijven eren door inspanningen te leveren om Oekraïne te versterken en door ons niet-aflatende partnerschap met het volk van Oekraïne", aldus Biden.

BEKIJK - Van de crash circuleren ook beelden op sociale media:

Videospeler inladen...
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen