Van balletjes in tomatensaus tot vol-au-vent: hoe maak je Vlaamse klassiekers op een gezondere manier klaar zonder smaakverlies?
Gezonde goede voornemens? Check! Maar moet je dat stoofvlees dan voorgoed aan de kant schuiven? En wat met die balletjes in tomatensaus? Sandra Bekkari deelt op dag 10 van de ‘Start Gezond’-challenge 4 tips om Vlaamse klassiekers een tikkeltje gezonder, maar minstens even lekker te maken. “Zelfs van het meest klassieke ‘aardappelen-groenten-vlees’-potje kan je nog een evenwichtige maaltijd maken.”
Tip 1. Schep slim op
“Je wil gezonder eten, maar hebt geen tijd om aparte potjes te maken? Dat hoeft ook niet. Want zelfs van het meest klassieke ‘aardappelen-groenten-vlees’-potje, kan je nog een heel evenwichtige maaltijd maken door slim op te scheppen. Probeer daarbij altijd het gezonde Sanabord in gedachten te houden: minimum de helft van je bord laad je vol met groenten.”
Daarna vul je verder aan met complexe koolhydraten zoals aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst of quinoa. “Die krijgen ongeveer een kwartje van het bord, afhankelijk van hoe actief je dag was. Als je minder fysieke activiteit deed, dan heb je minder koolhydraten nodig. In dit laatste geval kan je ze vervangen door iets meer groenten. Let op: je moet ze dus niet schrappen, wel is een kleinere hoeveelheid aangeraden. Het laatste kwartje van je bord is voorbehouden voor een voedzame eiwitbron zoals vlees, vis, ei of peulvruchten. Bij stoofvlees of vol-au-vent kan je een extra salade voorzien. Een pastagerecht kan je dan weer aanvullen met groenteslierten of lasagnevellen.”
Tip 2. Durf je lievelingsgerecht eens anders klaar te maken
Je lievelingsgerecht is natuurlijk je lievelingsgerecht, net omdat je het zo lekker vindt. Logisch dat je dan wat weerstand voelt om een gezondere versie van dat oude, vertrouwde recept te maken. Maar waarom probeer je het niet eens? Veel heb je niet te verliezen. Sterker nog: als het meevalt, heb je net superveel gewonnen. Want dan kan je nog vaker genieten van je gezondere lievelingsgerecht. Ik vind het een uitdaging om die typisch Vlaamse gerechten heel subtiel in een groenterijker jasje te stoppen. Denk maar aan mijn ‘hespenrolletjes à la Sana’, mijn spaghetti-bolognaise-recept of het populaire vispannetje waarmee ik al heel veel Vlamingen wist te ‘bekeren’. Probeer ze eens.”
Je zal op mijn ovenschotels wel een knapperig kaaskorstje vinden, maar ik strooi er ook geen bergen kaas over.
Tip 3. Denk aan gezondheid én aan smaak.
“Ik probeer in mijn recepten altijd een evenwicht te vinden tussen smaak en gezondheid. Want een gerecht kan dan wel heel gezond zijn, als het niet lekker is, maak je het toch niet klaar. Ik ga bewust op zoek naar die balans. Zo zal je op mijn ovenschotels wel een knapperig kaaskorstje vinden, maar strooi ik er ook geen bergen kaas over. Olijfolie is de basisolie in mijn keuken, maar soms heeft een gerecht écht die botersmaak nodig. Dan bak ik een stukje vlees of vis in olijfolie met wat boter erbij. Ook mijn zelfgemaakte desserts bevatten wel nog natuurlijke suikers, maar gewoon precies genoeg om én lekker én gezonder te zijn. Ga zelf op zoek naar die balans in jouw keuken. Experimenteer ermee. Uiteindelijk gaat het vooral om de reflex: ‘hoe kan ik dit gerecht nu lekkerder en gezonder proberen te maken?’”
Tip 4. Verklein je vleesportie.
“Een opvallend kleinere steak serveren? Dat hebben je tafelgenoten uiteraard meteen in de smiezen. Maar in een ovenschotel kan je eigenlijk heel makkelijk en onopvallend de vleesportie verkleinen. In mijn ovenschotels met gehakt - denk aan een groenterijke hachis parmentier - doe ik bijvoorbeeld best weinig gehakt, alleen merk je dat niet. Een beetje goed gekruid (kalfs)gehakt geeft echt veel smaak aan je gerecht. Ook in een spaghettisaus of lasagne kan je de vleesportie vlotjes verkleinen zonder dat iemand het merkt. Dat is beter voor je gezondheid én voor de planeet. “
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
WEDSTRIJD. Win een exclusieve brunch met Sandra Bekkari! Wij schenken 5 duotickets weg
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij een brand bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
HLN Shop
Een testrit is een absolute aanrader: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike