Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Belga

DEBAT VAN DE DAG. Zijn geldsancties voor ouders van kleuters die slecht Nederlands spreken een goed idee?

Gemiddeld één kleuter op de zeven slaagt niet voor de Nederlandse taaltest. Om dat probleem aan te pakken, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ouders van kleuters die slecht Nederlands spreken sancties opleggen. Hij denkt aan minder kindergeld of andere premies van de overheid afnemen. Wat denk jij? Zijn sancties voor ouders van kleuters die slecht Nederlands spreken een goed idee? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

130 reacties

  • petrus cornelis

    1 jaar geleden
    Het is toch normaal dat men tracht de taal te leren van het gastland, alleen maar om praktische redenen. Blijven vasthouden aan taal, tradities, gewoonten duidt niet van veel goede wil om zich hier te integreren. Dus ja, er mogen dan financiële sancties volgen.
  • Pieter Everaerts

    1 jaar geleden
    Ik woon zelf op de Frans-Zwitserse grens. Hier zit het vol met ouders die weinig of geen Frans spreken. Bij mij thuis spreken we ook vooral andere talen (Nederlandse, Noors en Engels) omdat de kinderen toch Frans op school leren. Hier wordt dat als een verrijking gezien. En geeft het geen problemen met het taalniveau.(nationale testen bewijzen dat) Kinderen worden zelfs een halve dag per week vrijgesteld in het lager onderwijs om extra lessen in hun moedertaal te volgen.
  • marie tielemans

    1 jaar geleden
    De schoolplicht invoeren voor kleuters vanaf 3 jaar.Goed om Nederlands te leren en voor hun algemene ontwikkeling.Het kindergeld inhouden voor ouders die geen geldige reden om hun kinderen niet naar school laten gaan.
  • Katia Mistianes

    1 jaar geleden
    Schooltelevisie: tv kijken in de klas. Tik Tak en de Teletubbies (als er genoeg tekst in komt), Kabouter Plop, Wizzie en Woppie, Kulderzipken, Suske en Wiske en TS, enz. Prachtige en aanstekelijke kinderprogramma's (die in de kelders van de vrt liggen te verkommeren) tonen op tv in de klas, tijdens de schooluren. Je zal zien: het taalniveau van het Nederlands zal bij de kleuters zienderogen stijgen, op plezante wijze.
  • Greet Langewouters

    1 jaar geleden
    Als je kindergeld afschaft gaat men naar het ocmw. Het zal altijd van de belastingbetaler blijven komen. Er moet iets gebeuren zodat België niet meer aantrekkelijk is voor profiteurs. Waarom het kindergeld niet netto in het loon verrekenen?