Kim Jong-un duwt Zuid-Korea in de nucleaire wapenwedloop

De groeiende nucleaire Noord-Koreaanse dreiging maakt dat Zuid-Korea ook atoomwapens wil. Dit kan leiden tot spanningen met de Amerikaanse bondgenoot die een globale denuclearisatie verkiest.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de Koreaoorlog in 1953 in een staakt-het-vuren eindigde, leven beide staten op gespannen voet. Noord-Korea zet al decennia in op een kernwapenprogramma en voert te pas en onpas rakettesten uit die het luchtruim van zijn buurlanden doorkruisen. Deze acties leiden tot nervositeit in Zuid-Korea, waardoor dat land aan eigen kernwapens denkt als afschrikkingsmiddel.

In het nieuws: Vaak werd geprobeerd om de Noord-Koreaanse nucleaire ambities te beteugelen. Zonder veel resultaat, want het land is desondanks een nucleaire staat. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol zegt dat zijn natie mogelijk nood heeft aan atoomwapens, enerzijds door ze zelf te ontwikkelen of anderzijds door Amerikaanse kernraketten op het grondgebied te plaatsen.

  • Noord-Koreaans dictator Kim Jong-un kondigde kort na nieuwjaar de ambitie aan om het nationale nucleaire arsenaal exponentieel uit te breiden. Vorig jaar voerde Pyongyang al een recordaantal rakettesten uit.
  • Diverse onderzoeken tonen aan dat ook Zuid-Koreanen steeds meer gewonnen zijn voor een nationaal nucleair programma.
  • President Yoon voelt de publieke druk om het land beter te beschermen tegen de toenemende nucleaire dreiging vanuit buurland Noord-Korea.
  • Op zich kan Zuid-Korea snel nucleaire wapens ontwikkelen, aangezien het al de raketten, het nucleaire materiaal en de technische knowhow bezit. Als het land zijn volle wetenschappelijke en industriële gewicht inzet, kan het op twee jaar tijd al nucleaire wapens hebben.

Spanning met Verenigde Staten?

Zoom in: Zuid-Korea steunt voor zijn nationale veiligheid vooral op de nucleaire paraplu van de VS. Tussen 1958 en 1991 stonden er zelfs Amerikaanse atoombommen opgesteld. Volgens The New York Times is het de eerste keer in ruim dertig jaar dat een Zuid-Koreaanse president officieel spreekt over een nucleaire nationale bewapening.

  • President Yoons uitspraak kan voor een crisis zorgen in de alliantie tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De Amerikanen houden namelijk liever vast aan non-proliferatie – een beleid waarbij wordt ingezet op het indammen van toenemende kernwapens in de wereld.
  • De VS wil ook zijn monopolie op atoomwapens niet verliezen bij zijn Aziatische bondgenoten. Wanneer die ooit een kernwapenprogramma wilden lanceren, overtuigde de VS hen telkens om daarvan af te zien. Zou Zuid-Korea wel de stap zetten, kan dit misschien ook Japan en Taiwan op andere gedachten brengen.
  • Waarschijnlijk wil Seoel zo Washington onder druk zetten om meer concrete veiligheidsgaranties te krijgen.
  • Als Zuid-Korea toch overstag gaat, zou het uit het Non-Proliferatieverdrag moeten stappen, wat kan leiden tot internationale sancties. President Yoon verkondigde dat zijn natie “voor nu nog vasthoudt aan het verdrag”.

(ddw)

Meer