Genkse burgerwetenschappers meten opnieuw de waterkwaliteit van de Stiemerbeek

De stad Genk roept opnieuw de hulp van burgerwetenschappers in om de waterkwaliteit van de Stiemerbeek in kaart te brengen. De voorbije jaren deden 59 vrijwilligers dat al en uit dat onderzoek bleek dat de beek nog heel wat leven bevat, maar dat verharding en het overstorten van rioolwater een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Er komen nu ingrepen om die problemen te verhelpen. De burgerwetenschappers moeten nu nagaan of die ingrepen hun werk doen.

De stad Genk heeft ambitieuze plannen met de Stiemerbeekvallei.  De stad wil op termijn Waterschei, Winterslag en Termien met een blauwgroene ader verbinden. Maar voor het zover is moet de Stiemerbeek opnieuw een zuivere beek vol leven zijn. "Daarvoor hebben we enkele jaren geleden, samen met partners, het onderzoeksproject Stiemerlab in het leven geroepen" zegt schepen van Duurzaamheid en Ruimte Toon Vandeurzen (CD&V). Onder meer de UHasselt en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) maken er deel van uit. Samen met 59 vrijwilligers hebben ze tot mei vorig jaar de waterkwaliteit onderzocht.

Een beek met vissen

De resultaten van dat burgeronderzoek waren voor een deel geruststellend. Er zitten nog altijd vissen in de beek. Maar er kwamen ook problemen aan het licht. De verharding in de buurt en het geregeld overstorten van rioolwater in de beek is niet goed voor de waterkwaliteit. Aquafin wil nu door het verbeteren van 25 overstortpunten er voor zorgen dat er minder rioolwater in de beek komt. 

Tot eind 2024

De stad Genk wil nu opnieuw burgerwetenschappers inzetten om na te gaan of die ingrepen een positief effect hebben op de waterkwaliteit. Zo zullen de burgerwetenschappers de 15 sensoren onderhouden die permanent de waterdiepte en -temperatuur, de elektrische geleiding van het water en de waarde van opgelost zuurstof meten. Zelf zullen ze een keer per maand stalen nemen en op 4 locaties ook biologische kwaliteitsmetingen doen. De metingen zullen tot eind volgend jaar lopen. 

Meest gelezen