© blg, ipx

Familie André Hazes verdeeld over erfenis: “Roxeanne en André Jr. zijn jarenlang voorgelogen”

André Hazes Jr. (28) mag er dan stilaan weer bovenop zijn na een moeilijke periode, tussen zijn moeder Rachel (52) en zus Roxeanne (30) is het water dieper dan ooit. Volgende maand staan de twee lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Volgens Roxeanne houdt haar moeder al twintig jaar de erfenis van haar vader ten onrechte voor zichzelf, terwijl zij en haar broer zijn enige erfgenamen zouden zijn.

Wout Desmytere

De familie Hazes heeft in Nederland al veel inkt doen vloeien. Er was het turbulente liefdesleven van André Hazes Jr., maar ook de ruzies onderling. Wie eenmaal aan het lezen slaat, komt in een konijnenpijp van rancune en familievetes terecht. Dit hoofdstuk in een saga zonder einde draait rond het testament van André Hazes senior, die in september 2004 overleed.

Nederland staat op z’n kop, nu zou blijken dat Rachel Hazes haar kinderen Roxeanne en André Jr. jarenlang heeft voorgelogen over de erfenis van hun vader André.© Mario Nap

LEES OOK. André Hazes eerlijk in documentaire: “Zo veel gedronken en drugs gebruikt, dat ik dacht: als ik niet meer wakker word, is het prima”

Zijn weduwe Rachel wierp zich op als erfgenaam en hield de teugels van zijn nalatenschap strak in handen. Boeken, musicals, films, de Holland zingt Hazes-concerten in de Ziggo Dome, het gebeurde de afgelopen negentien jaar allemaal onder haar goedkeurend oog. En met véél winst. Alleen zou Rachel helemaal geen recht hebben op die winst, volgens het Nederlandse dagblad De Telegraaf.

(Lees verder onder de foto)

Na het overlijden van André Hazes wierp zijn weduwe zich op als zijn erfgename, maar nu zou blijken dat ze daar helemaal geen recht op heeft.© foto: Edwin Janssen

Nooit zou ze een bewijs van haar erfrecht hebben voorgelegd. In het testament van de zanger, dat hij drie jaar voor zijn dood liet opmaken, zou bovendien staan dat Rachel niets zou erven bij een scheiding óf als er een procedure daartoe zou zijn opgestart. Het koppel is nooit effectief uit elkaar gegaan, maar hun huwelijk was er een van pieken en dalen. Wanneer ze eind 2003 apart gingen wonen, zou Rachel scheidingspapieren hebben laten opmaken.

LEES OOK: RECENSIE. ‘André Hazes: Crossroads’: Met de neus op de feiten gedrukt ****

Laatste wil

Rob Israël, de testamentair bewindvoerder in de nalatenschap van Hazes, vertelt aan het Nederlandse weekblad Privé dat dochter Roxeanne daar nog maar onlangs achter kwam. Toen haar vader overleed, was ze nog maar elf jaar. Lange tijd waren Roxeanne en haar moeder erg close, ook toen Rachel niet meer met haar zoon sprak. Maar dat veranderde toen Roxeanne de kant van de tegenpartij koos toen Rachel ruzie had met haar vrienden.

Volgens insiders borrelde er sowieso van alles onder het oppervlak. En nu is er dus de erfeniskwestie. “Ze wilde na al die jaren weten hoe het zat”, aldus Israël. “Ze vroeg haar toenmalige raadsman om de officiële documenten, maar die kreeg ze niet. Daarom heeft ze zelf de notaris benaderd.”

Kinderen André Jr. en Roxeanne (hier op archiefbeeld) zouden volgens het testament de enige erfgenamen zijn van André Hazes.© ISOPIX

Toen Roxeanne de stukken na lang aandringen uiteindelijk in handen kreeg – het kantoor wilde ze eerst niet vrijgeven –, zou daaruit gebleken zijn dat ze jarenlang werd voorgelogen. Niet Rachel, maar André jr. en zij zouden de enige erfgenamen zijn. “Een pittig moment”, volgens Israël. “Wie gelooft dat je moeder je niet vertelt dat je de erfgename van je vader bent? Dat hoor je te zeggen. Daar hebben ze recht op, en vergeet niet: het is de laatste wil van hun vader.”

LEES OOK: De Nederlandse roddelkoningin die de gesel is van Marco Borsato, André Hazes en co: “Hoe meer geld, hoe meer schijt ik kan hebben”

Op 9 februari ontmoeten moeder en dochter elkaar opnieuw in de rechtbank. Over hoeveel geld het precies gaat, is niet geweten, al zouden het enkele miljoenen zijn. Of André Hazes Jr. zich straks aan de zijde van zijn zus schaart, is niet duidelijk. Hij sprak zich nog niet openlijk uit over de zaak, al berichtten de Nederlandse media – en uiteraard ook roddelkoningin Yvonne Coldeweijer – de afgelopen maanden regelmatig over een vermeende breuk tussen de zanger en zijn moeder.

Moeilijke jeugd

Bevorderlijk voor de kille relatie tussen moeder en dochter is het niet. In Beste zangers – de Nederlandse versie van Liefde voor muziek – deed Roxeanne vorige zomer een boekje open over haar jeugd. “De grootste klap kwam op het moment dat mijn vader overleed. Mijn moeder besloot om toen een boek te schrijven. Ik heb haar negen maanden niet bij me gehad, net op het moment dat ik haar nodig had om te rouwen. Elke avond sprak ik huilend tegen een foto van mijn vader en moeder. Kom alsjeblieft terug.”

Ze vertelde toen ook dat ze, toen haar vader nog leefde, regelmatig bij vreemde gezinnen werd ondergebracht toen hij moest optreden. Zo bracht ze een avond naakt door op de zetel van een man wiens familie nudisten bleken te zijn. Verhalen waarbij je de wenkbrauwen op z’n minst even fronst. Eind vorig jaar vertelde Roxeanne in een podcast nog dat ze daarom haar grenzen wil trekken. “Ik weiger gewoon om mensen in mijn leven te houden of te halen die geen goede invloed hebben op mijn mentale gezondheid. Dat kan ik me niet permitteren.”

Volgens Rachel is er van dat alles niets waar. “Laten we het erop houden dat het vooral de rijke fantasie is van een toen nog jong meisje. Het is jammer dat de eenzijdigheid van dit soort uitlatingen als waarheid wordt aangenomen”, klonk het afgemeten. Populairder is ze er het afgelopen jaar alvast niet door geworden.