imago images/Future Image

Microsoft gaat wereldwijd 10.000 jobs schrappen

De Amerikaanse technologiereus Microsoft gaat dit jaar 10.000 banen schrappen wereldwijd. Dat is 5 procent van het personeelsbestand. Of er in ons land jobs geschrapt worden, is nog onduidelijk.

De maatregel komt er in een reactie op sombere prognoses voor de grootste bedrijven in de technologiesector. Microsoft ziet dat veel van zijn klanten voorzichtiger worden, nu delen van de wereld in recessie gaan. Sectorgenoten zoals Amazon, Twitter, Meta en Salesforce hebben de voorbije maanden ook al aangekondigd duizenden banen te schrappen. Microsoft had zich tot dusver beperkt tot kleinere ingrepen.

Het technologiebedrijf zal tijdens het tweede kwartaal een last van 1,2 miljard dollar nemen, waardoor de winst per aandeel met 12 cent verminderd zal worden. Microsoft zal op 24 januari zijn kwartaalresultaten publiceren en zal naar verwachting een omzetstijging met 2 procent bekendmaken voor zijn tweede kwartaal. Dat zou de kleinste groei in zes jaar zijn.

Eerder op de dag, voor de bekendmaking van de ontslagen, had Microsoft-topman Satya Nadella in een interview op het World Economic Forum in Davos te kennen gegeven dat de technologiesector een periode van vertraging doormaakt en zich daaraan zal moeten aanpassen. "We zullen meer moeten doen met minder. We zullen onze eigen productiewinsten moeten tonen met onze eigen technologie."

Nadella benadrukte ook dat Microsoft voor de belangrijkste strategische afdelingen zal blijven aanwerven. Analisten hadden eerder al voorspeld dat Microsoft, dat moeilijke periodes in het verleden doorgekomen is zonder zwaar banenverlies, dit jaar daar niet aan zou kunnen ontsnappen.

De koers van het aandeel Microsoft kende na de aankondiging weinig beweging.

Meest gelezen