© BELGA

Weyts verdedigt zich tegen scherpe kritiek op dalende leerprestaties en lerarentekort

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft zich woensdag in het Vlaams Parlement urenlang moeten verdedigen tegen stevige kritiek op de dalende onderwijskwaliteit en het lerarentekort. De oppositie vindt dat de N-VA-minister onvoldoende ingrijpt. Weyts zelf is het daar niet mee eens en verwijt de critici “zwartgalligheid”. “De toestand is ernstig, maar ook hoopvol”, aldus Weyts.

lto
Bron: BELGA

Een nieuw onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met  Katholiek Onderwijs Vlaanderen bevestigt eerdere onderzoeken: de leerprestaties dalen, de leerachterstand stapelt zich op en ook de sterkste leerlingen gaan achteruit. Naast de coronacrisis wordt ook het nijpende lerarentekort genoemd als een belangrijke factor. 

Tijdens een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement moest minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het ontgelden. De linkse oppositiepartijen (Vooruit, PVDA en Groen) verwijten de minister dat hij onvoldoende maatregelen neemt en zijn verantwoordelijkheid niet opneemt. 

Onderwijskwaliteit

Coalitieparnter CD&V roept de minister dan weer op om werk te maken van het lerarenloopbaanpact, zoals ook in het regeerakkoord staat. Volgens Open VLD zijn er geen “mirakeloplossingen” maar moet de politiek wel zijn verantwoordelijkheid nemen. Naast een groot plan voor wiskunde en Nederlands pleiten de Vlaamse liberalen voor een betere dialoog tussen de onderwijskoepels om het lerarentekort aan te pakken.

Minister Weyts ontkent dat hij en de regering te weinig maatregelen nemen om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. Wat de onderwijskwaliteit betreft, verwijst de N-VA-minister onder meer naar de aangescherpte eindtermen en de focus op Nederlands en wiskunde. 

LEES OOK. “Afleidingsmanoeuvre voor zijn eigen problemen”: Weyts wil ouders aanpakken die hun kleuters geen Nederlands aanleren, maar botst op felle kritiek

Daarnaast beginnen de maatregelen tegen het lerarentekort volgens Weyts “hun vruchten af te werpen”. Zo zijn er meer inschrijvingen in de lerarenopleiding en zetten meer mensen de stap van de privé naar het onderwijs. “De toestand is ernstig, maar ook hoopvol”, aldus Weyts, die de oppositie overdreven “zwartgalligheid” verwijt. 

De vraag van CD&V om toch werk te maken van een lerarenloopbaanpact, lijkt N-VA naast zich neer te leggen. Volgens N-VA hebben de voorgangers van Weyts stuk voor stuk hun tanden stuk gebeten op dat pact. “Als je een groot pact met een grote finale belooft, dan voelt men de hete adem van de achterban in de nek en komt men altijd van een kale reis terug”, aldus minister Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer