Oekraïense president wil sneller tanks en luchtafweer: "Tijd die wereld nodig heeft om na te denken, gebruikt Rusland om te doden"

De Oekraïense president Zelenski wil dat het Westen sneller luchtafweer en tanks naar zijn land stuurt. "De tijd die de vrije wereld nodig heeft om na te denken, wordt door de terreurstaat gebruikt om te doden", zei hij in een videoboodschap op het Wereld Economisch Forum in Davos. De Russische president Poetin is er dan weer van overtuigd dat een Russische zege in de oorlog "onvermijdelijk" is.

Twee dagen voordat de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten samenkomen op de Amerikaanse militaire basis Ramstein in Duitsland, heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski het Westen opgeroepen om sneller luchtafweersystemen én tanks naar Oekraïne te sturen.

Vrijdag moet mogelijk onder meer duidelijk worden of Duitsland de toestemming geeft aan andere landen om Duitse Leopard-tanks te leveren. Verschillende landen met zulke tanks in hun bezit staan daar voor open, maar contractueel hebben ze de toestemming van de Duitse fabrikant nodig. En de Duitse bondskanselier is (voorlopig) nog niet helemaal overtuigd.

Voor Zelenski gaat het allemaal duidelijk te traag. Een snellere toelevering van luchtafweer en tanks moet ervoor zorgen dat Rusland geen of veel minder aanvallen kan uitvoeren op Oekraïne, stelt Zelenski, die vindt dat het Westen te veel aarzelt.

"Rusland had 1 seconde nodig om aan te vallen, de wereld had dagen nodig om te reageren met sancties. De wereld mag niet meer aarzelen. De tijd die de vrije wereld nodig heeft om na te denken, wordt door de terreurstaat (Rusland, nvdr.) gebruikt om te doden", sprak Zelenski de deelnemers van het Wereld Economisch Forum toe, waar Oekraïne net als gisteren vandaag weer heel de dag bovenaan op de agenda stond. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde er alvast aan dat de lidstaten "zwaardere en modernere" wapens zullen leveren (als landen apart, niet als NAVO in zijn geheel).

De Oekraïense president herhaalde ook nog eens dat Rusland "terreur exporteert". Hij vroeg ook een minuut stilte voor de slachtoffers van de helikoptercrash vanmorgen nabij Kiev. Die kostte het leven aan 14 mensen, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken.

BEKIJK - Zelenski spreekt het WEF in Davos toe:

Videospeler inladen...

Poetin: "Overwinning onvermijdelijk"

Eerder op de dag bracht de Russische president Vladimir Poetin een bezoek aan zijn geboortestad Sint-Petersburg, waar vandaag exact 80 jaar geleden het Sovjetleger erin slaagde om de blokkade van de stad door nazi-Duitsland te doorbreken, na een beleg van meer dan twee jaar. Sint-Petersburg heette toen Leningrad. Pas een jaar later kon de belegering volledig opgebroken worden.

De belegering van Sint-Petersburg is een van de bloedigste episodes uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 1 miljoen mensen kwamen er om het leven. De meesten onder hen stierven door ondervoeding. Poetin legde vandaag onder meer een bloemenkrans neer aan een begraafplaats waar 420.000 burgers en 70.000 militairen zijn begraven. Hij legde ook bloemen neer bij een massagraf waar ook het lichaam van zijn broer ligt, als kind omgekomen tijdens de belegering door de nazi's.

Poetin had ook een ontmoeting met veteranen en bezocht een wapenfabriek in de stad. In een gesprek met arbeiders daar zei hij dat een Russische overwinning in Oekraïne "onvermijdelijk" is. "De overwinning is verzekerd, ik twijfel daar niet aan." Een grote toespraak waarin hij een tweede mobilisatiegolf zou aankondigen, kwam er vandaag niet. Er gaan al een tijdje geruchten dat Poetin dat eerstdaags zou kunnen aankondigen, maar de president greep anders dan sommigen dachten deze herdenkingsdag in Sint-Petersburg blijkbaar toch niet aan om dat te doen.

BEKIJK - Poetin herdenkt de strijd van het Rode Leger tegen nazi-Duitsland in Sint-Petersburg/Leningrad, 80 jaar geleden:

Videospeler inladen...

Napoleon en Hitler

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hield vanmorgen wel een persconferentie. Daarin vergeleek hij de westerse reactie op de "speciale militaire operatie" in Oekraïne met de Endlösung, het plan van nazi-Duitsland om een genocide tegen het Joodse volk te plegen.

De Russische wrok tegenover het Westen is bekend, ook Poetin liet ze meermaals bovendrijven in lange toespraken vol historische verwijzingen. Ook Lavrov keerde vandaag ver terug in de geschiedenis om de huidige westerse "agressie" tegen Rusland in historisch perspectief te plaatsen.

"Net zoals Napoleon bijna heel Europa mobiliseerde tegen het Russische Rijk (begin 19e eeuw, nvdr.), net zoals Hitler de meeste Europese landen mobiliseerde en veroverde om ze in te zetten tegen de Sovjet-Unie, hebben de Verenigde Staten vandaag een coalitie samengesteld" tegen Rusland, klonk het. "Net zoals Hitler een eindoplossing wilde voor het Joodse vraagstuk, zeggen westerse politici nu duidelijk dat Rusland een strategische nederlaag moet lijden."

Toch verwelkomt Rusland "elk ernstig voorstel" van het Westen dat tot een onderhandelde oplossing voor het conflict in Oekraïne kan leiden. "We hebben die nog niet gezien, maar zijn bereid ze te bestuderen." Een dialoog met de Oekraïense president Zelenski sluit hij echter uit. "Het is toch het Westen dat beslist."

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen