Direct naar artikelinhoud
NieuwsWeerbericht

Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladheid tijdens de ochtendspits

De gemeente Pelt, in de provincie Limburg, is al bedekt onder een dun laagje sneeuw.Beeld Martijn Peters

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vraagt weggebruikers deze ochtend extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op gaan. Afgelopen nacht vielen in de provincies Limburg, Antwerpen en de regio rond Brussel winterse buien. Vooral gecombineerd met regen kan het behoorlijk gevaarlijk worden op de weg: ‘Regen kan het zout wegspoelen waardoor het spiegelglad wordt’, klinkt het. Het KMI waarschuwt daarom met code geel voor gladheid.

Afgelopen nacht schommelden de wegdektemperaturen in alle provincies in Vlaanderen rond het vriespunt. In de oostelijke helft van het land, in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg was er tegen de ochtend bovendien kans op winterse neerslag. De strooidiensten volgen de toestand van de snelwegen, gewestwegen en fietspaden op en rijden uit waar nodig.

Vooral de combinatie van regen en sneeuwbuien maakt het extra gevaarlijk. “Regen kan ervoor zorgen dat het zout dat we gaan strooien wegspoelt en het wegdek spiegelglad wordt”, zegt Katrien Kiekens van Agentschap Wegen en Verkeer. “We vragen iedereen om op te letten, voorzichtig te rijden en afstand te houden.”

Code geel

Het KMI geeft code geel tussen 3 uur ’s ochtends en 13 uur in de namiddag voor de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Luik. Ook voor Brussel geldt code geel nog tot de vroege namiddag. In Vlaams- en Waals-Brabant verwacht het KMI 1 tot 2 centimeter sneeuw, in Limburg en Antwerpen 1 tot 5 centimeter en in Luik 5 centimeter extra.

Vannacht waren er al winterse buien op verschillende plaatsen in de provincies Limburg, Antwerpen en de regio rond Brussel.

Sneeuwbuien

Vooral het oosten van het land krijgt vandaag te maken met sneeuwbuien. Elders blijft het droog met brede opklaringen. Het kwik gaat tot -1 à +1 graad in de Ardennen, 4 graden in het centrum en 5 graden aan zee. In de loop van de namiddag verhoogt ook de kans op winterse buien vanaf de Noordzee. ‘s Avonds en ‘s nachts is het ten zuiden van Samber en Maas zwaarbewolkt, terwijl wolken en opklaringen elkaar elders afwisselen. Op sommige plaatsen kunnen er nog winterse buien zijn. De temperaturen zakken tot -8 à -5 graden in de Ardennen, -2 graden in het centrum en +2 graden aan zee.

Morgen is het betrokken en nevelig in de Ardennen. In andere delen van het land krijgen we beurtelings wolkenvelden en helder weer. Regen-, hagel- en sneeuwbuien bereiken in de loop van de dag het noorden van het land, en trekken verder naar het zuiden. De intensiteit van de sneeuwval zal volgens het KMI sterk verschillen van plaats tot plaats. Maxima rond het vriespunt in de Ardennen en tot 5 graden in het centrum en het westen van het land. Aan zee zijn rukwinden mogelijk tot 55 kilometer per uur.

Het weekend begint zaterdag met brede opklaringen, behalve in de Ardennen, waar bewolking en lichte sneeuwval het weerbeeld bepalen. De bewolking neemt toe in de namiddag, maar het blijft overwegend droog. De maximumtemperaturen liggen tussen -3 en +3 graden.

Zondag zijn er veel wolkenvelden en is er kans op lichte sneeuwval in het oosten. Elders lichte buien of smeltende sneeuw. De maxima blijven tussen -3 en +3 graden schommelen.

Code geel wegens gladheid.Beeld KMI/Meteo.be