Karen en dochters Amber en Nomi.© BERT DE DEKEN

Duizend liter gratis stookolie? Uitverkoren Mollenaren geloofden er niets van: “Dat moest phishing zijn”

Mol -

“Ik zou graag iemand willen bedanken”, vertelt Karen van Doren uit de Molse deelgemeente Millegem. Ook zij kreeg woensdagochtend bezoek van de mazoutleverancier om 1.000 gratis liter te mogen ontvangen. De weldoener blijft anoniem, dus bedanken zit er niet in. Ze ging ervan uit dat de gift opgezet spel was, of een phishing-mail. “Ik kon alleen maar denken: wà is dees?!”

Britt Peeters

“Nu kan ik wellicht verder tot komende winter. Dit bespaart mij heel wat centen”, vertelt een dolgelukkige Karen van Doren uit Millegem (Mol). “Ik ben een alleenstaande moeder met twee dochters en heb nog niet veel geluk gekend in mijn leven”, vertelt ze.

“Ik kon het mailtje dat ik dinsdag kreeg van het OCMW daarom niet geloven. Ik las iets van 1.000 liter gratis mazout, met een uitroepteken. Ik kon alleen maar denken: wà is dees?! Maar het kwam nochtans van de OCMW-medewerker die verantwoordelijk is voor mijn dossier. Ik dubbelcheckte het mailadres en besloot er dan toch op in te gaan. Niet veel later kreeg ik al een telefoontje met de vraag wanneer ik thuis was voor de levering van de stookolie. Maar dan nog was ik achterdochtig. Het was pas toen ik ’s avonds op het nieuws voorbij zag komen dat er een weldoener aan het werk was in Mol, dat ik gerust was. En woensdagochtend stond de tankwagen er al”, klinkt het.

Sterk bewaard geheim

“Er zijn zoveel phishingmails in omloop. Ik was ervan overtuigd dat het zoiets moest zijn. 1.000 gratis liter is enorm veel. Ik kan nog altijd niet geloven dat iemand zo’n cadeau weggeeft”, zegt Karen.

Wie ze voor die cadeau mag bedanken, blijft een sterk bewaard geheim. “Dat is lastig, de persoon die je zo heeft geholpen niet kunnen bedanken. Ik heb toch eens gepolst bij de chauffeur van de tankwagen, maar ook die kon me niet verder helpen. Al wist hij wel dat er geruchten de ronde gaan dat een man uit Mol de Lotto gewonnen zou hebben. Ik vrees dat we het nooit gaan weten, al zou ik wel graag iemand willen bedanken.”

“Het kan ook anders”

Ook Martine uit Mol mag zich gelukkig prijzen met een tjokvolle mazoutketel. “Soms zijn mensen zo ondankbaar en egocentrisch. Dan vind ik het leuk om te zien dat het ook anders kan en dat iemand die het financieel wat beter heeft, anderen helpt. Ik krijg zelf veel dankbaarheid van de mensen die ik begeleid (Martine begeleidt als vrijwilliger alleenstaande ouderen, red.), om dit dan zelf mee te maken is heel leuk.”

“Al begrijp ik zeker ook wel dat de gulle weldoener onbekend wil blijven. Iets wat ik ook respecteer, want stel je voor dat je identiteit bekend geraakt, dan zouden veel mensen waarschijnlijk op je afstappen. De weldoener zal wel zijn, haar of hun redenen hebben om onbekend te blijven. Maar ik wil uiteraard ‘dank u’ zeggen tegen de persoon.” (brip)