AFP or licensors

PS zet Europees Parlementslid Marc Tarabella, die genoemd wordt in corruptieschandaal, uit de partij

De PS heeft Europees Parlementslid Marc Tarabella uit de partij gezet. Dat delen de Franstalige socialisten mee in een persbericht. Tarabella wordt genoemd in het grote corruptieschandaal in het Europees Parlement. Hij is -al zeker tijdelijk- ook uit de Europese fractie van de sociaaldemocraten gezet.

Volgens de PS is de beslissing om Tarabella uit de partij te zetten, genomen in samenspraak met de Europese fractie van de sociaaldemocraten. Gisteren was al gezegd dat Tarabella daar niet meer welkom was, maar hij weigerde om zelf uit de fractie te stappen. Tarabella zal voortaan dus als onafhankelijke moeten zetelen in het Europees Parlement.

De PS benadrukt wel dat ze vasthoudt aan het vermoeden van onschuld. "Als blijkt dat de feiten niet bewezen worden, kan Marc Tarabella vragen om opnieuw in de partij te worden opgenomen. Het is aan het gerecht om de feiten aan te tonen, partijen beschikken niet over de mogelijkheden om een onderzoek te voeren."

De vermoedelijke spilfiguur in de zaak, de Italiaan Pier Antonio Panzeri, zou verklaard hebben dat hij 120.000 euro heeft gegeven aan Tarabella. Dat zou gebeurd zijn om de besluitvoering in het parlement te beïnvloeden ten voordele van Qatar en Marokko. Via zijn advocaat ontkent Tarabella alle aantijgingen. 

Panzeri werkt sinds kort ook samen met het gerecht als spijtoptant. Dat wil zeggen dat hij justitie helpt met het onderzoek in ruil voor strafvermindering.

In het kader van het gerechtelijk onderzoek vraagt het Belgische parket om de parlementaire onschendbaarheid van Tarabella en zijn collega-parlementslid Andrea Cozzolino op te heffen. Het Europees Parlement stemt daar wellicht over tijdens zijn plenaire zitting in Brussel op 1 en 2 februari. 

Meest gelezen