Direct naar artikelinhoud
NieuwsGrensoverschrijdend gedrag

UGent-professor geschorst na klachten van grensoverschrijdend gedrag

In februari 2022 trokken student van de UGent al door de straten om te protesteren tegen grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit.Beeld Wannes Nimmegeers

De UGent schorst een professor aan de faculteit Biotechnologie die zich grensoverschrijdend heeft gedragen ten opzichte van een student. De klacht volgde op een buitenlandse reis in 2017 maar werd door de Tuchtraad van de universiteit pas onlangs behandeld. De betrokken professor is vier maanden geschorst en verliest een deel van zijn loon.

Rector Rik Van de Walle is door het toezichtsorgaan op de hoogte gebracht van de tuchtbeslissing. Hij heeft dinsdagavond de betrokken faculteit geïnformeerd en het dossier overgemaakt aan het parket. De universiteit geeft woensdag mee dat de professor geen activiteiten meer zal uitvoeren als personeelslid van de UGent. Hij zal ook niet langer deelnemen aan congressen of andere activiteiten.

De man krijgt een contactverbod tijdens de schorsingsperiode en mag de sites en gebouwen van de UGent niet betreden. Hij verzet zich niet tegen de sanctie van de Tuchtraad. Daardoor is de sanctie voor de feiten die hij pleegde toen hij promotor was van de studente, definitief.

Toch voorziet de UGent op termijn een terugkeer van de betrokken professor, na de schorsingstermijn van vier maanden. Een concreet plan van aanpak wordt de komende periode voorbereid “in de schoot van een beperkte begeleidingsgroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van het rectoraat, het facultair bestuur, de vakgroep en de onderzoeksomgeving van de betrokken professor”, aldus de universiteit woensdag.