© BELGA

REACTIES. Van Bommel prijst reactie van zijn team in Oostende: “Onze spirit is mooi om te zien”

Na de nederlaag bij Union pikte Antwerp de draad weer op in Oostende, wat van Mark van Bommel, die in het Dudenpark streng was voor zijn team, een blije coach maakte.

Diederik Geypen, Hannes Van Gael

LEES OOK. Antwerp kent weinig problemen met Oostende: twee vroege doelpunten zetten Great Old op weg naar vlotte zege

“We begonnen fantastisch, met twee mooie goals en controle tot aan de rust. Nadien moesten we veel sneller de 0-3 maken. Door een eigen slordigheid gaven we een penalty weg, waardoor Oostende weer in de match kon komen. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit. Het gaat om de drie punten.”

Van onderschatting was in de Diaz Arena allerminst sprake. “Daartoe zijn wij niet in staat”, benadrukte Van Bommel. “‘t Zou ook een slecht signaal zijn. Wij vechten en geven nooit op, zoals we in Brugge en Westerlo lieten zien na een achterstand. Die mentaliteit hoort bij deze club.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. Bedrijvige Muja opent nu ook in de competitie zijn rekening, alweer clean sheet voor Butez

Blessuregolf houdt aan

Van Bommel bracht opnieuw dezelfde elf spelers aan de aftrap. Veel andere opties heeft de Nederlandse Antwerpcoach niet. “Ik verwacht niet dat er tegen Standard al jongens uit blessure terugkeren”, deelde hij mee. “Dat is een zorg, maar tegelijk is de spirit van de jongens die nu wekelijks spelen mooi om te zien. Het is zaak om in deze fase iedereen fit te houden. Daarom is het goed dat zij die op scherp stonden (Alderweireld, Ekkelenkamp en Janssen, red.) geen vijfde gele kaart slikten.” De kans dat Michael Frey zondag tegen Standard er weer bij is blijft klein. “Ik wil alleen spelers die honderd procent gefocust zijn op de club”, sloot Van Bommel af.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Voetballen in deze sfeer deed denken aan de coronapandemie. U werd gemist, Antwerpaanhang”

Arbnor Muja blij met eerste competitiegoal voor Antwerp: “Al had ik de match nog vroeger kunnen doodmaken”

Arbnor Muja opende al vrij vroeg de score in Oostende en had daar duidelijk vertrouwen uit getankt. “Ik scoorde al in de beker tegen Standard, onze volgende tegenstander, maar nu dus ook in de competitie”, was de Kosovaar in de wolken na de 0-3-zege van Antwerp. Na zijn goal pakte hij uit met een mooi hakje. “Het was een ingeving van het moment. Maar die kwam er ook omdat ik een goede connectie heb met Ritchie De Laet op de rechterflank. We vinden elkaar makkelijk en doen geregeld een een-tweetje.”

© BELGA

Kort na de rust liet Muja de grootste kans op de 0-3 liggen. Een werkpunt, zo gaf hij zelf aan. “Ik moet nog wat werken aan mijn finishing. Oké, de keeper pakte hem goed, maar als ik daar had gescoord was het wellicht over en uit voor Oostende. Dan hadden sommige spelers al vroeger naar de kant kunnen gaan om krachten te sparen. Maar de zege is binnen en dat was nodig na de nederlaag op Union én met enkele toppers in het vooruitzicht.”

© BELGA

Na een moeizame start bij de Great Old is Muja nu, ook mede door een acuut spelerstekort, niet meer weg te denken uit de ploeg. “Ik kwam bij Antwerp met een hamstringblessure en die sleepte lang aan. Toen ik eindelijk terugkeerde, stak ik niet in mijn beste vorm en barstte ik niet van het zelfvertrouwen. De WK-break en de stage in Dubai hebben me deugd gedaan. Ik heb me goed kunnen voorbereiden en nu voel ik me een stuk beter. Deze goal is nog beter voor het vertrouwen, al denk ik dat ik nog ietsje beter kan”, besloot Muja.

Vincent Janssen dikt aan tot twaalf doelpunten: “Ik weet dat ik ook een goed rechterbeen heb”

“Of dit mijn eerste seizoenstreffer met rechts was, weet ik eerlijk gezegd niet”, bekende Vincent Janssen (28) na de winst in Oostende. Enig opzoekingswerk leerde ons dat hij van zijn twaalf goals er twee met rechts maakte. “Ik weet dat ik ook een goed rechterbeen heb. Maar als ik echt moet kiezen, ga ik toch voor mijn linker.” (lacht) Janssen blijft de ballen vlot tegen de touwen jagen. “Die twaalf doelpunten geven veel vertrouwen. We werken met z’n allen heel hard. Het is fijn om mijn steentje bij te dragen. Scoren behoort tot mijn takenpakket.”

© BELGA

Janssen had Oostende misschien wel met twee goals moeten verlaten. “Die kans net na de rust was een belangrijk moment in de match. Daar had ik, maar ook Muja, de wedstrijd moeten beslissen. Dan was het klaar. We lieten Oostende onnodig in de wedstrijd. En met de penalty kwamen we goed weg. Door die vroege 0-2 gingen we overigens minder goed voetballen. Zoiets komt wel vaker voor en moeten we verbeteren.”

De makkelijke zege in Oostende geeft hoe dan ook vertrouwen voor de vijf zware toppers die nu volgen. “We blijven doorgaan, hè. (lacht) Als voetballer wil je niet liever. Dat de atmosfeer zondag tegen Standard stukken beter zal zijn dan die in de Diaz Arena? Ik hoop het wel, ja. (grijnst) Op een woensdag om half zeven weet je dat de stadions nóóit zullen vol zitten.”

© BELGA