“Ik ken u al een tijdje Gerard en ik heb de indruk dat uw pleidooien nogal wat aan het veranderen zijn”, oppert burgemeester Terwingen, waarop N-VA-fractieleider Gerard Colson glimlacht.© rr

Burgemeesters over politiek spel van Andy Pieters: “Rode kaart, gewoon gebuisd”

Maasmechelen -

Het politieke steekspel tussen N-VA Maasmechelen en burgemeester Raf Terwingen (cd&v) over de verlaging van de dotatie aan de lokale politie, kreeg dinsdagavond een vervolg op de gemeenteraad. Daar moest N-VA-oppositieraadslid Gerard Colson door het stof voor kandidaat-burgemeester Andy Pieters. En zelfs Lanakens burgemeester Marino Keulen (Open Vld) gaf Pieters een veeg uit de pan.

Miranda Gijsen, Jos Thomassen en Mark Dreesen

LEES OOK. Kabinetschef minister Demir wil burgemeester worden van Maasmechelen

Op 12 december kondigde Andy Pieters, die momenteel niet in de gemeenteraad zetelt, aan dat hij kandidaat-burgemeester is voor N-VA. De 34-jarige Maasmechelaar, die ook kabinetschef en woordvoerder is van Vlaams minister Zuhal Demir, deed dat met de oneliner: “Bergaf met Raf is voor mij geen optie meer.” De kiescampagne van N-VA Maasmechelen voor oktober 2024 was begonnen, de toon was gezet.Begin deze week viseerden onbekenden twee nachten op rij een bewoond pand door er de voordeur op te blazen met een zelfgemaakt springtuig. Maandagmiddag volgde dan een persbericht van N-VA Maasmechelen met de titel: “Na 2 aanslagen op 2 dagen… Burgemeester Raf Terwingen verlaagt lokale politiedotatie met 140.000 euro.”

Andy Pieters.© Serge Minten

LEES OOK. Burgemeester en oppositie in de clinch over Maasmechelse politiedotatie

Het persbericht kwam er in de aanloop naar de gemeenteraad van dinsdagavond, waar de goedkeuring van de dotatie aan de politiezone Lanaken-Maasmechelen op de agenda stond. Die dotatie wordt inderdaad met 140.000 euro verlaagd. “Maar uit een analyse van de cijfers blijkt dat de politiezone een overschot had van 1 tot 2 miljoen euro per jaar”, aldus burgemeester Terwingen tijdens de gemeenteraad. “De vermindering van de dotatie is dus geen besparing, maar een beperking van het overschot. Het heeft geen zin om die bedragen te blokkeren en dan te zien dat ze toch niet worden gebruikt door onze politie. Dat neemt niet weg dat als de politie straks meer geld nodig heeft, ze die middelen ook krijgt. Deze dotatie is tijdens de politieraad door alle partijen unaniem goedgekeurd.”

Mea culpa

Maar N-VA was het daar tijdens de gemeenteraad niet meer mee eens. “U weet intussen dat wij ons op dit punt gaan onthouden”, opende oppositieraadslid Gerard Colson, die voor N-VA ook in de politieraad zetelt en dus eerder de dotatie wel goedkeurde. Hij werd in de rug gesteund door Andy Pieters, die zelf in het publiek de gemeenteraad volgde. “Het gaat hier niet over mij of mijn partij en ook niet over u, burgemeester. Bovenal komt dit binnen bij onze politiedames en -heren als een gebrek aan steun vanuit de politiek, op het moment dat ze die het meest nodig hebben. Het klopt dat de begroting op de politieraad is besproken en dat ik die mee heb goedgekeurd. Maar het moet me toch van het hart dat de verschillende aspecten daar te weinig aandacht hebben gekregen. Ik sla dan ook graag mea culpa en stuur dan ook graag op tijd bij.”

Gerard Colson (N-VA) tijdens zijn tussenkomst, met rechtsboven in de hoek Andy Pieters in het publiek.© rr

Door het stof

Toch zag burgemeester Terwingen hier vooral de hand in van Andy Pieters, al noemde hij die niet bij naam. Gerard Colson moest dan ook door het stof voor de kandidaat-burgemeester van zijn partij. “Nu mea culpa slaan en toegeven dat je de politiebegroting niet goed hebt bekeken, ik vind het straf dat je dat durft”, zei Terwingen. “Ik ken u al een tijdje Gerard, en ik heb de indruk dat uw pleidooien nogal wat aan het veranderen zijn.” Ook sneerde Terwingen: “Ik wil gerust in de toekomst met u de begroting vooraf bekijken, zodat je dit soort vervelende spagaten niet meer moet doen.”

Colson reageerde: “Ik ben geen advocaat en kan niet zo goed babbelen als u. Waar het ons om ging en gaat, is de veiligheid van de mensen in Maasmechelen.”

Gisterochtend kreeg onze redactie via mail nog een reactie van Andy Pieters over ‘de manier waarop de burgemeester tijdens de gemeenteraad plat fractieleider Gerard Colson aanpakte’: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Terwijl N-VA eerlijk mea culpa sloeg en de burgemeester opriep een verkeerde beslissing van de politieraad recht te zetten, besloot de burgemeester laag-bij-de-gronds te reageren om willens nillens zijn foute keuze te verdedigen.”

Rode kaart

Maar hoe zit het nu? De politiezone Lanaken-Maasmechelen heeft in 2023 een totaal budget gewone dienst (exploitatie) van 17,6 miljoen euro, dat is 800.000 euro meer dan in 2022. De toelage van Maasmechelen is 4,6 miljoen euro, Lanaken draagt 3,1 miljoen euro bij.

“Er zijn dus substantieel méér middelen voor onze politie”, bevestigt ook burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open Vld). “Ondanks vier loonindexeringen en een fors gestegen energiefactuur, wordt het overschot op de rekening van 2022 op 1 miljoen euro geraamd. Het heeft geen zin om grote spaarpotten bij de politie aan te leggen, terwijl andere sectoren, zoals bijvoorbeeld het OCMW, het financieel moeilijk hebben.” Dat maakte burgemeester Terwingen ook al duidelijk tijdens de gemeenteraad.

“De politie werft in totaal negen extra mensen aan, onder meer voor de strijd tegen cybercriminelen. Het wagenpark wordt gemoderniseerd en er komt een nieuw politiekantoor. Er worden ook middelen voorzien om het onthaal en de bewaking van de politiekantoren door Securitas te laten waarnemen, zodat er meer blauw is op straat.”

De Lanakense burgemeester is dan ook niet mals voor N-VA Maasmechelen en kandidaat-burgemeester Andy Pieters: “Zij lichten er één detail uit en wekken zo de indruk dat er wordt bespaard. Dat getuigt van budgettaire ongeletterdheid en verdient een rode kaart. Dat is gewoon gebuisd.”

Herbekijk hier de gemeenteraad van Maasmechelen, vanaf minuut 38 start het agendapunt rond de dotatie aan de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer