Videospeler inladen...

Jacinda Ardern stopt onverwachts als premier van Nieuw-Zeeland: "Deze job vergt volle tank, die heb ik niet meer" 

Jacinda Ardern (42), de premier van Nieuw-Zeeland, legt haar functie tegen 7 februari neer. Ze maakte de onverwachte beslissing bekend tijdens haar eerste persconferentie van het jaar. Ardern is vijf jaar premier geweest en zegt dat ze zich niet langer kan opladen voor een nieuwe termijn.

"Ik weet wat deze baan vergt: je hebt een volle tank nodig en nog wat reserve. Ik weet dat ik niet meer voldoende in de tank heb. Zo simpel is het", legde Ardern uit aan de pers. Ze kreeg een brok in de keel. "We geven alles wat we kunnen zolang we kunnen, en dan is het tijd. En voor mij is het tijd." 

BEKIJK - De beslissing van Jacinda Ardern komt voor veel Nieuw-Zeelanders als een donderslag bij heldere hemel:

Videospeler inladen...

Ze noemt haar premierschap de grootste eer uit haar leven, maar benadrukte dat de functie met veel verantwoordelijkheden komt. "Waaronder de verantwoordelijkheid om te weten wanneer je de juiste persoon bent om te leiden en wanneer niet."

Zondag al organiseert haar Labour Party een partijraad om een nieuwe leider te kiezen. 
Zodra een nieuwe premier is aangeduid, stopt Ardern. Vicepremier en minister van Financiën Grant Robertson liet alvast weten dat hij geen kandidaat is. De parlementsverkiezingen zullen dit jaar op 14 oktober plaatsvinden, wist Ardern nog te vertellen. Tot dan zal ze haar mandaat als parlementslid uitvoeren.

BEKIJK - Premier Ardern geeft een emotionele persconferentie:

Videospeler inladen...

Premierschap met heel wat crisissen

Jacinda Ardern is sinds oktober 2017 de eerste minister van Nieuw-Zeeland. Toen ze startte, was ze met haar 37 jaar de jongste vrouwelijke regeringsleider van de wereld en ze werd de tweede regeringsleider die tijdens haar ambtstermijn beviel (van dochter Neve). Twee jaar geleden raakte Ardern voor een tweede keer verkozen en dat met een historische absolute meerderheid. 

Tijdens haar regeerperiode kreeg Ardern te maken met verscheidene crisissen, van de terreuraanslag in Christchurch in 2019 over de vulkaanuitbarsting op White Island in 2019 tot de coronapandemie. De premier kreeg veel lof voor haar kordate, maar empathische aanpak. "De beslissingen die gemaakt moesten worden, waren onophoudelijk en zwaarwegend", blikt Ardern terug. 

Toch is er ook kritiek, omdat Ardern er niet is in geslaagd om belangrijke verkiezingsbeloftes waar te maken. Zo is de kinderarmoede niet gedaald en is de bouw van 100.000 sociale woningen stilgelegd. En tijdens de coronacrisis liep Nieuw-Zeeland heel wat toeristische inkomsten mis door volledig op slot te gaan. In peilingen afgelopen december bleek Arderns populariteit en die van haar Labour Party in dalende lijn door de stijgende levensduurte, de stijgende rentes en de toenemende criminaliteit.

Ardern valt na de aankondiging haar vriend Clark Gayford in de armen.
New Zealand Herald

Meest gelezen