“Met het lobbyregister werd er een lege doos opgericht, die voorlopig alleen de administratie nodeloos meer werkt bezorgt.”
Volledig scherm
PREMIUM
“Met het lobbyregister werd er een lege doos opgericht, die voorlopig alleen de administratie nodeloos meer werkt bezorgt.” © Marc Baert

ONZE OPINIE. “Een uitgebreider lobbyregister zal corruptie nooit helemaal uitsluiten”

Om de imagoschade na de Qatargate enigszins in te perken komt het Europees Parlement met een reeks nieuwe maatregelen. “Maar een uitgebreider lobbyregister zal corruptie niet uitsluiten", schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Wie slechte bedoelingen heeft - en dat geldt voor elke beroepsgroep - vindt altijd wel een achterpoortje.”

7 reacties

  • bert Van den Bossche

    1 jaar geleden
    Lobbyisten en politici die betrapt worden moeten niet alleen decennia de bak in, het bedrijf waar die voor lobbied hebben moet overgenomen worden door de overheid. Zal rap gedaan zijn met de envelopkes.
  • Marlene De Smedt

    1 jaar geleden
    De naam die vroeger gebruikt werd voor lobbyen is omkoperij
  • Jef Verhulst

    1 jaar geleden
    En dan maar kappen op de ex Oostblok landen, misschien eerst beter de eigen corruptie aanpakken.
  • Paul Stausens

    1 jaar geleden
    Als je weet dat de Europese pharmaindustrie meer lobbyisten in Brussel hebben, dan er parlementsleden zijn, moeten er toch vragen gesteld worden. De pharmaindustrie is geen liefdadigheidsinstelling, dus de lobbyisten moeten opbrengen. Zo zijn er nog legio voorbeelden, maar het parlement steekt zijn kop in het zand. Vertrouwen is goed, maar controle is beter.
  • Johan Janssen

    1 jaar geleden
    En zoals in het voetbal kan je hier alles afkopen en verder doen.