Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt onverwachts haar vertrek aan

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt haar vertrek aan.Beeld Getty Images

Jacinda Ardern (42), sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft tijdens haar eerste persconferentie van het jaar plotseling haar vertrek aangekondigd. Ardern heeft ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier, zei ze. ‘Het is tijd.’

Video wordt geladen...

Volgens de premier is het een ‘privilege’ om aan het roer te staan, maar is het daarom juist belangrijk om te beseffen hoe groot haar verantwoordelijkheid is. “De verantwoordelijkheid om te weten wanneer je de juiste persoon bent om te leiden en ook wanneer je dat niet bent. Ik weet wat deze functie van me vraagt. En ik weet dat ik niet langer genoeg in de tank heb om ze eer aan te doen. Zo simpel is het”, aldus Ardern tijdens de aankondiging. “We geven alles wat we kunnen zolang we kunnen, en dan is het tijd te stoppen. En voor mij is het nu tijd.”

Ardern werd zes jaar geleden op 37-jarige leeftijd gekozen tot premier en was destijds de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld. Ze overzag het strenge coronabeleid in Nieuw-Zeeland tijdens de pandemie en scherpte de wapenwetten aan nadat een schutter in twee moskeeën in Christchurch 51 dodelijke slachtoffers maakte.

Zaterdag komt Arderns Labour-partij bijeen om een nieuwe leider te kiezen, die dan op 7 februari het premierschap kan overnemen. Vicepremier Grant Robertson, die ook minister van Financiën is, zei in een verklaring dat hij zich niet kandidaat zal stellen als de volgende Labour-leider.

Ardern kondigde ook aan dat de parlementsverkiezingen dit jaar op 14 oktober zullen plaatsvinden. Daarin zal zij niet verkiesbaar zijn, zo maakte ze duidelijk. Wel blijft ze tot eind april aan als parlementslid.

Geëmotioneerd kondigt Jacinda Ardern haar vertrek als Nieuw-Zeelandse premier aan.Beeld AP

Jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld

Ardern was ook pas de tweede regeringsleider ooit die moeder werd terwijl ze nog in functie was. In 2020 raakte ze nog met een historische absolute meerderheid herkozen. De premier kreeg veel lof over haar optreden, maar “de beslissingen die gemaakt moesten worden, waren onophoudelijk en zwaarwegend”, benadrukt ze.

Voor haar verdere professionele toekomst heeft ze naar eigen zeggen voorlopig nog geen plannen. Wel had ze nog een boodschap voor haar dochtertje en haar verloofde. “Neve, mama kijkt ernaar uit om er voor je te zijn wanneer je dit jaar met school begint. En Clarke: laten we eindelijk trouwen!”

Premier Jacinda Ardern verlaat samen met haar verloofde Clarke Gayford de persconferentie waarbij ze haar vertrek als premier aankondigde.Beeld AP
Op 24 juni 2018 poseren Ardern en haar partner Clarke Gayford met hun pasgeboren baby Neve Te Aroha Ardern Gayford voor het ziekenhuis in Auckland. Ardern was pas de tweede regeringsleider die moeder werd terwijl ze nog in functie was.Beeld AFP
Premier Jacinda Ardern omhelst haar verloofde Clarke Gayford na de persconferentie waarbij ze haar vertrek als premier aankondigde.Beeld AP