Archieffoto ter illustratie
James Arthur Photography

Illegale tewerkstelling en zwartwerk op Proximus-werven: "Absoluut onaanvaardbaar", vindt minister De Sutter

De sociale inspectie heeft bij een grootschalige controle illegale tewerkstelling en diverse inbreuken op de arbeidswetgeving vastgesteld bij onderaannemers die in opdracht van Proximus instaan voor de uitrol van het glasvezelnetwerk. Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo en het nieuws wordt bevestigd door de RSZ-inspectie. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) heeft het over onaanvaardbare praktijken en zat al samen met het management van het bedrijf. Proximus zelf reageert verrast op de vaststellingen van de sociale inspectie en zal maatregelen nemen. 

Een dertigtal inspecteurs van de federale en Vlaamse sociale-inspectiediensten controleerden twaalf werven in Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen. 

"Daarop bleken 17 onderaannemers, 60 werknemers, 7 zelfstandigen en één stagiair actief te zijn. We stelden in meer dan de helft van de gevallen sociale inbreuken vast", aldus Eddy Van Herreweghe, directeur sociale dumping en fraudenetwerken bij de RSZ-inspectie. Elf onderaannemers en twee zelfstandigen respecteerden ook de dagelijkse aangifte van de tewerkstelling niet, wat wettelijk verplicht is.

BEKIJK - "Illegale tewerkstelling, detacheringsfraude, zwartwerk", alle klassieke dingen werden vastgesteld:

Videospeler inladen...

Zo werden in Antwerpen op een werf in de Seefhoek vier illegaal tewerkgestelde Moldaviërs aangetroffen. Op andere gelijkaardige werven in Oost- en West-Vlaanderen stootte de sociale inspectie op zwartwerk en diverse overtredingen van de arbeidswetgeving of op inbreuken op de werkloosheidsreglementering.

Dubbelcheck

Proximus reageert verrast op de vaststellingen van de sociale inspectie en zegt daarvan niet op de hoogte te zijn. Ook Rik Missault, de CEO van glasvezeljointventure Fiberklaar, is verwonderd. "We doen proactief erg veel inspecties op de werven", zo zei hij in een eerste reactie. "Ongeveer een negentigtal per maand. Daarbij werden nog nooit inbreuken vastgesteld."

In een uitgebreidere reactie laat Fiberklaar weten dat het bedrijf een "dubbelcheck aan het doen is met de aannemers om te achterhalen wat de feiten precies zijn". "Vooralsnog hebben we enkel bevestiging van inspecties op drie werven van onze aannemers. Op die werven zijn volgens onze huidige informatie geen officiële inbreuken vastgesteld", luidt het.

Overleg met minister

Fiberklaar zegt dat het alvast aan de bevoegde overheidsinstanties om meer concrete informatie heeft gevraagd en zegt alle medewerking te zullen verlenen aan dit onderzoek. "Indien blijkt dat er inderdaad onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden, zullen we de nodige actie ondernemen. Respect voor sociale wetgeving staat centraal."

Ook Proximus zelf belooft actie als er effectief onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. "We zullen onze controleprocedures kritisch tegen het licht houden en de nodige acties ondernemen ten aanzien van de betrokken partijen", klinkt het.

We gaan daar zeer snel actie rond ondernemen, want dit is absoluut onaanvaardbaar

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

"Op die manier het werk laten doen en het overzicht niet hebben over de voorwaarden en de omstandigheden waarop de mensen dat doen, kan niet", reageert minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) in "Villa Politica". "We gaan daar zeer snel actie rond ondernemen, want dit is absoluut onaanvaardbaar. Als er sociale wetgeving wordt overtreden, moet daar opgetreden worden. Niemand mag zich blijven verschuilen achter 'ik wist het niet'."

BEKIJK - Petra De Sutter wil snel actie zien tegen zwartwerk en/of illegale tewerkstelling op werven in opdracht van Proximus.

Videospeler inladen...

"Onze reputatie wordt te grabbel gegooid"

De minister zat ondertussen samen over de kwestie met de top van Proximus. Na dat gesprek verzekerde Dirk Lybaert, de secretaris-generaal van Proximus, onze journaalploeg dat het bedrijf maatregelen gaat treffen. "We zijn vandaag met een enorme operatie bezig. We zijn glasvezel aan het uitrollen in heel België. Op meer dan honderden werven zijn 6.000 extra personen actief. In 2023 willen we 600.000 huizen verbinden met het netwerk. We gaan snel, maar dit mag geen enkel excuus zijn om de sociale wetgeving niet na te leven. Die inbreuken zijn onaanvaardbaar."

Lybaert zegt dat Proximus zelf controles uitvoert op de werven, maar die zijn nu vooral gefocust op veiligheid. "We gaan met de sociale inspectie samenzitten om te kijken hoever we zelf kunnen gaan met controles op sociale wetgeving. Als we het mogen doen, moeten we het doen, want onze reputatie wordt te grabbel gegooid."

Op dit moment weet Proximus niet over welke onderaannemers het gaat. "Bij nieuwe contracten gaan we het aantal onderaannemers beperken tot één bijkomend niveau, maar dat is nog niet het geval bij de werven die nu onder vuur liggen."

Meest gelezen