Illegale tewerkstelling op Proximus-werven vastgesteld

Archiefbeeld.© BELGA

De sociale inspectie heeft dinsdagochtend bij een grootschalige controle illegale tewerkstelling en diverse inbreuken op de arbeidswetgeving vastgesteld bij onderaannemers die in opdracht van Proximus instaan voor de uitrol van het glasvezelnetwerk. Dat schrijven De Tijd en L’Echo donderdag.

blg

Een dertigtal inspecteurs van de federale en Vlaamse sociale-inspectiediensten controleerden twaalf werven in Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen. ‘Daarop bleken zeventien onderaannemers, zestig werknemers, zeven zelfstandigen en één stagiair actief te zijn. We stelden in meer dan de helft van de gevallen sociale inbreuken vast’, aldus Eddy Van Herreweghe, directeur sociale dumping en fraudenetwerken bij de RSZ-inspectie. Elf onderaannemers en twee zelfstandigen respecteerden ook niet de dagelijks aangifte van de tewerkstelling, wat wettelijk verplicht is.

Zo werden in Antwerpen op een werf in de Seefhoek vier illegaal tewerkgestelde Moldaviërs aangetroffen. Op andere gelijkaardige werven in Oost- en West-Vlaanderen stootte de sociale inspectie op zwartwerk en diverse overtredingen van de arbeidswetgeving of op inbreuken op de werkloosheidsreglementering.

Proximus reageert verrast op de vaststellingen van de sociale inspectie en zegt daarvan niet op de hoogte te zijn. Ook Rik Missault, de ceo van Fiberklaar (joint venture van Proximus en EQT om glasvezelnetwerk te installeren), is verwonderd. ‘We doen proactief erg veel inspecties op de werven’, zegt hij. ‘Ongeveer een negentigtal per maand. Daarbij werden nog nooit inbreuken vastgesteld.’