Appelmoesband

"Twee emmertjes water halen": Joris uit Asse leert kinderen beter Nederlands via kinderliedjes

Kinderen uit het lager onderwijs in Asse, Beersel en Halle zullen beter Nederlands leren aan de hand van typische kinderliedjes zoals "Twee emmertjes water halen". Door te zingen, pikken de kinderen het Vlaamse accent automatisch op, zegt Joris Van den Cruijce van kunstencentrum 't Smiske bij Radio2 in Vlaams-Brabant & Brussel.

De provincie Vlaams-Brabant wil kinderen uit het lager onderwijs stimuleren om beter Nederlands te leren. Dat gebeurt onder andere met workshops muziek, die begeleid worden door kunstencentrum 't Smiske in Asse.Ā 

Joris van het centrum zet de workshops op poten: "We zingen samen met de kinderen de typische kinderliedjes zoals "Twee emmertjes water halen" en "Ik zag twee beren". In sommige gemeenten is er daarna een schoolfeest waar de kinderen van de verschillende scholen zullen samenkomen om de liedjes te zingen met een professionele band."

Kinderen zingen automatisch met een Vlaams accent wanneer ze een traditioneel liedje zingen

Joris Van den Cruijce, kunstencentrum 't Smiske

Zingen is een ideale manier om de taal te leren, zegt Joris: "Kinderen die bezig zijn met muziek, pikken de taal van het liedje makkelijker op. Want wanneer kinderen zingen, doen ze dat automatisch in het accent van het liedje. Zo raken ze vertrouwd met klanken uit de Nederlandse taal die ze misschien nog niet gewend zijn als ze thuis een andere taal spreken", zegt Joris. "Bovendien leren ze ook nieuwe woorden, zoals zeppelin."

"Niet alle kinderen kennen die traditionele liedjes nog", zegt Joris nog. "Dus het is leuk om hen ermee in contact te brengen. Samen zingen werkt trouwens ook verbindend."

Meest gelezen